Tekst  A+  A-

Joost Snijders de Echte Bakker bakt lekkerste vlaai van 2017

12-10-2017

De vlaai is de afgelopen weken, onder regie van de nationale media, wellicht de meest besproken lekkernij van Nederland. Op 10 en 11 oktober was het de beurt aan de ambachtelijke bakkers om hun vakmanschap te laten zien tijdens de jaarlijkse Vlaaikeuring.  

Joost Snijders de Echte Bakker is dit jaar opnieuw de winnaar geworden van de 31ste editie van de prestigieuze Limburgse vlaaikeuring 2017. Ambachtelijke bakkers uit Limburg en Zuid-Oost Brabant streden mee om de felbegeerde titel Lekkerste ambachtelijke vlaai, dit jaar met de Appel- en de Abrikozen Linzenvlaai. De ingezonden vlaaien werden beoordeeld door een professionele jury. Eén bakker mag zich een jaar lang  ‘lekkerste vlaaibakker van 2017’ noemen. Dit jaar is de grote winnaar Joost Snijders de Echte Bakker  uit Stramproy. Nummer 2 werd Echte Bakker Thijs Koolen uit Ell, terwijl de derde prijs ging naar Bakkerij van de Mortel uit Someren. 

Groei aantal deelnemende bakkers 
‘Vorig jaar waren wij verheugd met een forse stijging van het aantal deelnemende bakkers, deze stijging heeft zich dit jaar doorgezet tot maar liefst ruim 60 deelnemende ambachtelijke bakkers’. Een mooi aantal, aldus Jules Peeters van Bakeplus, lid van de organisatie van de Vlaaikeuring. ‘Maar het zuiden des lands heeft nog veel meer kandidaat deelnemers. Er is nog altijd ruimte voor groei van dit mooie evenement!’. 

Karamelvlaai en Rozijnen-/Krentenbrood 
Nieuw dit jaar waren de keuring van de Karamelvlaai en het Rozijnen-/Krentenbrood. Winnaar in de categorie Karamelvlaai: Hagedoren de Echte Bakker uit Hoensbroek. Winnaar in de categorie Rozijnen/ Krenten brood: Bakkerij van de Mortel uit Someren. 

De Jeugd heeft de toekomst
Ook de talenten mochten van zich laten spreken tijdens de vakwedstrijden. Leerling bakkers hadden zich massaal ingeschreven voor de wedstrijden om zich te meten met hun studiegenoten van andere scholen en om zich in de kijker te spelen bij wellicht hun toekomstige werkgevers. Winnaar in leerjaar 1 was Jolien van Schaijk van het Arcuscollege. De winnaars in de overige niveaus wordden later bekend worden gemaakt via een Bake-off. 

Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker
De vlaaikeuring is onderdeel van de jaarlijks terugkerende ‘Week van de Limburgse Ambachtelijke Bakker’. Een week lang staat de ambachtelijke bakker centraal. Neem ook eens een kijkje op www.facebook.com/vlaaikeuring en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.