Tekst  A+  A-

Schoolkinderen ontbijten onder de Nachtwacht

06-11-2017

Vanochtend vond in het Rijksmuseum de opening van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt plaats. De vijftiende editie van dit educatieve ontbijtevenement heeft als thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’. Daarom ontbeet een Amsterdamse schoolklas onder Rembrandts Nachtwacht, muzikaal omlijst door een koor van Kinderen voor Kinderen en Sanne Hans. 

Onder de Nachtwacht heette museumdirecteur Taco Dibbits een groep 8 van basisschool De Satelliet welkom. Ze telden gezamenlijk af om de ontbijtweek officieel te openen. Het thema ‘Gezond ontbijten is geen kunst!’ verwijst ook naar het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is, kunst, cultuur en sport beleven.

Groter en gezonder
Aan het Nationaal Schoolontbijt doen meer scholen en gemeenten mee dan ooit: 2900 basisscholen en 270 burgemeesters. Ook de ambachtelijke bakkers dragen hun steentje bij: dit jaar leveren 120 ambachtelijke bakkers bij 364 scholen maar liefst 64.190 ontbijtjes af, verdeeld over 2568 ontbijtpakketten. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket dat verder is uitgebreid volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, en nieuw lesmateriaal in de vorm van de online Ontbijtmeter. Daarmee kunnen kinderen op desktop en tablet ontdekken hoe gezond hun ontbijt is en hoe ze het kunnen verbeteren.

Bijzondere ontbijten
In de ontbijtweek staan, naast de opening en de ontbijtjes op scholen en stadhuizen, meer bijzondere ontbijten op het programma. Op woensdag 8 november ontbijten Haagse schoolkinderen met Kamerleden en de beide Kamervoorzitters in de Gouden Zaal van het Mauritshuis en op vrijdag 10 november sluiten schoolkinderen de jubileumeditie af tijdens een ontbijt met burgemeester Ferd Crone in het Fries Museum in Leeuwarden, volgend jaar de Culturele Hoofdstad van Europa.

Meer foto's bekijken? Ga naar onze Facebook-pagina!