Het afgelopen jaar is een aantal wetten en verordeningen vernieuwd of aangepast. Zowel in Nederland als op Europees niveau waren er wijzigingen die voor de bakkerijsector van belang zijn, zoals de acrylamideverordening en de aanpassing van het Warenwetbesluit. In dit artikel vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor de sector, met links naar meer informatie.
In 2017 is het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. De zoutnorm van 1,8% op droge stof geldt voor alle broodsoorten, behalve soorten met zouthoudende ingrediënten (zoals kaas-uienbrood of olijvenbrood). In het artikel NBC voert zoutmonitoring uit vindt u drie praktische tips om aan de zoutnorm te voldoen. Daarnaast lopen er gesprekken over het opnemen van desembrood, speltbrood en meergranenbrood in het Warenwetbesluit. In 2019 geven wij u hierover meer informatie.
Acrylamide is een stof die onbedoeld ontstaat tijdens intensieve verhitting (bakken, frituren, roosteren, grillen of braden) van koolhydraatrijke voedingsmiddelen.