Nu u weer volop speculaas, kruidnoten en pepernoten verkoopt, is het goed om bij de vorming van acrylamide in deze producten stil te staan. Wist u dat u het gehalte aan acrylamide in deze seizoensproducten relatief eenvoudig kunt verlagen?
Eerst terug naar de basis: wat is acrylamide precies? Acrylamide ontstaat onbedoeld tijdens intensieve verhitting van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Intensieve verhitting is bijvoorbeeld bakken, frituren, roosteren, grillen of braden. Acrylamide ontstaat tijdens de bruinkleuring (de Maillardreactie), doordat het aminozuur asparagine (bouwsteeneiwitten) reageert met reducerende suikers, waarvan vooral fructose, glucose en galactose voorkomen in bakkerijproducten.
Sinds maart 2018 geldt een Europese verordening voor acrylamide:
Bedrijven die vallen onder het industrieel toezicht van de NVWA zijn verplicht om een ‘risicogestuurde monitoring’ uit te voeren op hun producten. Hierbij gaat u na bij welke producten er de grootste kans is dat de referentiewaarden worden overschreden. Op de website van het NBC vindt u hierover meer informatie.
Ambachtelijke bedrijven moeten beschrijven welke maatregelen ze hebben genomen om het acrylamidegehalte in hun producten te verlagen, zodat ze dit aan de NVWA kunnen laten zien. Denk bijvoorbeeld aan:
Op de website van het NBC vindt u meer informatie.
Lees ook: Voedselveiligheidstips voor december