Actie

2 oktober 2019

Hoewel de vakbonden in Nederland niet zulke acties voeren als bijvoorbeeld in Frankrijk, hoor ik op de dag dat ik dit schrijf grote ergernis op de radio – het zijn nu eens niet de vakbonden, maar de boeren die actievoeren en zorgen voor een file van ongekende lengte: meer dan 1000 kilometer. De tweets vliegen je om de oren. Mij viel de verscheidenheid aan reacties op: mensen die zich ergeren aan de situatie en veel te laat dreigen te komen, maar eveneens veel sympathie en begrip.

Ik moet zeggen dat mijn gezicht de laatste weken ook niet vrolijker is gaan staan van de manier waarop Nederland wordt bestuurd en zo langzamerhand iedereen een duit in het zakje wil doen. Wat te denken van genderneutrale speelgoedwinkels, of een minister die op de tv doodleuk verkondigt dat hij nooit een gordel om heeft?

Door deze ‘onzin’ dreigt de echte problematiek onder te sneeuwen, zoals de pensioendiscussie waarbij men maar blijft vasthouden aan de rekenrente. Ook voor onze branche heeft dit gevolgen;  4% meer pensioenpremie betalen, betekent immers dat wij als werkgever daarvan mogelijk zo’n 2,5% voor onze rekening moeten nemen - een behoorlijke verzwaring waardoor de loonkosten de pan uit rijzen. En 25% gekort worden op je pensioen, betekent uiteindelijk dat de bestedingen van consumenten teruglopen.

 

P&O-infomiddagen

Vorige week heeft u een uitnodiging ontvangen voor de P&O-infomiddagen bij de NBOV. Ik hoor u denken: wéér iets erbij! U kunt P&O-zaken natuurlijk overlaten aan uw accountant of een andere externe partij. Ik zou u toch adviseren hiervoor tijd vrij te maken, want niet alles is een verzwaring. Na een langdurige lobby zijn wij er bijvoorbeeld in geslaagd de transitievergoeding vanaf 2020 aan te passen. Dit kan u een behoorlijke kostenpost schelen.

Na een langdurige lobby zijn wij er bijvoorbeeld in geslaagd de transitievergoeding vanaf 2020 aan te passen. Dit kan u een behoorlijke kostenpost schelen.

Vorige week ontving ik een mail van een betrokken lid, waardoor ik mij weer realiseerde hoe lastig het is om aan te geven waar de NBOV voor staat en voor gaat. Sommige resultaten duren jaren om te bereiken, en dan merkt u er niets van, omdat het bijvoorbeeld betekent dat een voorstel van tafel gaat: een mooi resultaat voor de branche, maar onzichtbaar voor u. Een mooie uitdaging voor ons om de zichtbaarheid van dit deel van ons werk te vergroten!

Met actievoerende groet,

Jos den Otter

Artikelen / Info en advies
Slim zakendoen: Creatieve oplossingen bij hogere kosten
Artikelen / Info en advies
Een sollicitant een dagje laten meedraaien, kan dat?
Artikelen / Info en advies
Koperverbinding KPN stopt binnenkort