Toen 5 jaar geleden de Voedselinformatieverordening werd ingevoerd, kwamen er niet alleen andere regels voor de etiketten. Ook bent u sinds dat moment verplicht om voor al uw producten de allergeneninformatie te verstrekken. Hoe kunt u dit in de praktijk handig aanpakken?
Wanneer een consument vraagt welke producten geen melk bevatten, dan is het handig als u aan de hand van een actuele lijst of de kassa kunt zien welke producten dit zijn. Actuele informatie over allergenen vindt u in productspecificaties van de leverancier, in Specsplaza en op het etiket van het product. De allergeneninformatie staat op twee manieren beschreven:
Let erop dat u de laatste versie van de specificaties heeft, dan voorkomt u fouten.
Naast de productspecificaties van uw grondstoffen, heeft u de recepturen van de producten nodig. Aan de hand van de grondstofspecificaties brengt u de allergenen van de grondstoffen in kaart. Daarvoor kunt u het invulschema Allergenen (zie hieronder) gebruiken. Zo bepaalt u de allergenen per product. Deze gegevens kunt u in uw kassasysteem verwerken of invullen op het invulschema Allergenen product (zie hieronder). Zo kunt u het allergeen in een specifiek product opzoeken.
Als u de allergenen in kaart heeft gebracht:
Allergeneninformatie in regulier toezicht
De NVWA neemt vanaf 2020 de allergeneninformatieverstrekking mee in de reguliere handhaving. Dit betekent dat u bij een hygiënecontrole ook vragen over de allergeneninformatieverstrekking en de borging daarvan ontvangt. Train daarom uw medewerkers en zorg dat zij weten wat ze moeten doen.