Allergenen correct vermelden

23 jan 2020

Toen 5 jaar geleden de Voedselinformatieverordening werd ingevoerd, kwamen er niet alleen andere regels voor de etiketten. Ook bent u sinds dat moment verplicht om voor al uw producten de allergeneninformatie te verstrekken. Hoe kunt u dit in de praktijk handig aanpakken?

Wanneer een consument vraagt welke producten geen melk bevatten, dan is het handig als u aan de hand van een actuele lijst of de kassa kunt zien welke producten dit zijn. Actuele informatie over allergenen vindt u in productspecificaties van de leverancier, in Specsplaza en op het etiket van het product. De allergeneninformatie staat op twee manieren beschreven:

  1. In de ingrediëntenlijst van de specificatie of het etiket. Bijvoorbeeld: cacaomassa, suiker, cacaoboter, emulgator: sojalecithine, natuurlijk vanille aroma. Het allergeen uit deze pure chocolade is soja.
  2. In de allergenenlijst. Daarin staan de allergenen met bijvoorbeeld een + aangegeven of met de letter M van ‘met’. Zo zijn de allergenen ook op het tabblad Allergenen in Specsplaza aangegeven.

Let erop dat u de laatste versie van de specificaties heeft, dan voorkomt u fouten.

Recepturen

Naast de productspecificaties van uw grondstoffen, heeft u de recepturen van de producten nodig. Aan de hand van de grondstofspecificaties brengt u de allergenen van de grondstoffen in kaart. Daarvoor kunt u het invulschema Allergenen (zie hieronder) gebruiken. Zo bepaalt u de allergenen per product. Deze gegevens kunt u in uw kassasysteem verwerken of invullen op het invulschema Allergenen product (zie hieronder). Zo kunt u het allergeen in een specifiek product opzoeken.

Borgen in uw systeem

Als u de allergenen in kaart heeft gebracht:

  • informeert u uw winkelpersoneel hoe zij informatie over allergenen aan de klant verstrekken. Houd daarbij rekening met mogelijke kruisbesmetting van allergenen in uw productie.
  • loopt u de informatie jaarlijks na, zodat uw systeem van allergeneninformatie actueel is.
  • meldt u actief dat consumenten allergeneninformatie bij u kunnen opvragen. Dit doet u met een bordje op de toonbank of op een andere goed zichtbare plek.

Allergeneninformatie in regulier toezicht
De NVWA neemt vanaf 2020 de allergeneninformatieverstrekking mee in de reguliere handhaving. Dit betekent dat u bij een hygiënecontrole ook vragen over de allergeneninformatieverstrekking en de borging daarvan ontvangt. Train daarom uw medewerkers en zorg dat zij weten wat ze moeten doen.


 

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Samenleving
Happy Saturday 
Artikelen / Blogs
Werken aan merken
Artikelen / Info en advies
2021: plannen voor klimaat en circulaire ketens