Ambachtelijke vakmanschap

De leden van de NBOV zijn ondernemers die ambachtelijk brood- en of banket en chocolade vervaardigen. De NBOV zet zich in op alle onderwerpen rondom ondernemerschap, werkgeverschap en vakmanschap. Dat vakmanschap komt tot uiting in de term ‘ambachtelijk’. Deze term is in Nederland niet beschermd; elke bakker kan zichzelf of zijn producten ‘ambachtelijk’ noemen en deze term als marketinginstrument gebruiken.

De ambachtelijke bakker

  • Maakt vooral dagverse bakkersartikelen die (deels) beperkt houdbaar zijn
  • Produceert in eigen beheer: bepaalt zelf het product, het assortiment en de grondstoffen
  • Bepaalt zelf het productieproces en kan dit onderbreken en werkt (groten)deels handmatig
  • Brengt zijn producten onder zijn eigen merk/naam op de markt
  • Verkoopt de producten hoofdzakelijk en veelal op dezelfde dag, vooral via eigen winkels aan consumenten (BtoC); of aan andere lokale ondernemers
  • Is in staat om zich te specialiseren en onderscheidende producten te maken
  • Kan snel inspelen op actualiteiten en specifieke wensen van klanten en consumenten
  • Zorgt voor persoonlijke beleving en service

 

De industriële bakker

Industriële bakkers maken bakkersartikelen in een industrieel – vaak continu – proces. De (commerciële) opdrachtgever bepaalt - op basis van vaste (meerjarige) contracten – in welke mate welke producten worden afgenomen en dus geproduceerd (BtoB). De producten van de industriële bakker worden veelal niet onder eigen naam op de markt gebracht, maar onder naam/label van de opdrachtgever.