Arbo en corona: actualiseer uw RI&E

13 jan 2021

Vanwege Corona (officieel Covid-19) is het Arbobesluit gewijzigd. Dit is een tijdelijke wijziging. De wijziging bevat aanvullende eisen voor de werkplek van de medewerker en dus een aanvulling op het arbobeleid. Hiervoor moet u de RI&E actualiseren. Daarnaast moet u aanvullende maatregelen in het bedrijf nemen.

U actualiseert de RI&E door de handreiking COVID-19 van de SER aan uw RI&E toe te voegen.

Handreiking SER

De handreiking van de SER geldt als een aanvulling op uw eigen RI&E. Doordat deze handreiking met de sociale partners tot stand is gekomen, is een toetsing van deze aanvulling niet nodig. Voeg daarom deze handreiking toe aan uw RI&E.

Praktische invulling

In de SER-handreiking staan voorbeelden waar nog maatregelen uit voortkomen. De onderstaande maatregelen heeft u vast al genomen in uw bedrijf:

  • opstellen van een protocol voor de bakkerij en de winkel
  • anders indelen van de ruimte
  • ophangen van plexiglasschermen
  • plaatsen van lijnen/vloerstickers
  • verstrekken van mondkapjes
  • uitleg gegeven over de maatregelen in het bedrijf

Arbobesluit

In het nieuwe Arbobesluit staan de volgende maatregelen:

Bovendien is ook de medewerker verplicht om de maatregelen na te leven en de beschikbare voorzieningen (mondkapjes, handgel, et cetera) te gebruiken, zo staat in het Arbobesluit.

Handhaving

Het overtreden van deze regels uit het Arbobesluit wordt gezien als een ernstige overtreding. De Inspectie SZW is bij herhaalde overtreding bevoegd het werk direct stil te leggen, zonder waarschuwing. Daarnaast kunnen zij u een bestuurlijke boete opleggen.

Overige coronarichtlijnen

De maatregelen hierboven gelden met name tussen u en de medewerker. Vanzelfsprekend voldoet u ook aan de volgende maatregelen:

Maak hiervoor ook gebruik van onze posters.

Artikelen / Branche
Radar duikt in hoge kosten betalingsverkeer voor ondernemers
Artikelen / Branche
Gouden Gard 2021 voor Nick Banus
Artikelen / Branche
Ondernemers gezocht voor MKB-Toets wegwerpverpakkingen