2018: Wat veranderde er in de wetten over voedselveiligheid?

04 dec 2018

Het afgelopen jaar is een aantal wetten en verordeningen vernieuwd of aangepast. Zowel in Nederland als op Europees niveau waren er wijzigingen die voor de bakkerijsector van belang zijn, zoals de acrylamideverordening en de aanpassing van het Warenwetbesluit. In dit artikel vindt u een overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor de sector, met links naar meer informatie. 

 
 

Warenwetbesluit Meel en brood In 2017 is het Warenwetbesluit Meel en brood aangepast. De zoutnorm van 1,8% op droge stof geldt voor alle broodsoorten, behalve soorten met zouthoudende ingrediënten (zoals kaas-uienbrood of olijvenbrood). In het artikel NBC voert zoutmonitoring uit vindt u drie praktische tips om aan de zoutnorm te voldoen. Daarnaast lopen er gesprekken over het opnemen van desembrood, speltbrood en meergranenbrood in het Warenwetbesluit. In 2019 geven wij u hierover meer informatie. Acrylamideverordening Acrylamide is een stof die onbedoeld ontstaat tijdens intensieve verhitting (bakken, frituren, roosteren, grillen of braden) van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Er bestaan aanwijzingen dat te veel acrylamide de kans op bepaalde vormen van kanker beïnvloedt. Daarom is in de acrylamideverordening voor een aantal productgroepen referentiewaarden opgenomen. Deze verordening (wet) is op 11 april 2018 ingegaan. Dit betekent dat u in uw productieproces

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV