Bakkerijen zoeken ondernemers

15 mei 2019

Projectcoördinator Babiche van de Loo van de Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij roept bakkerondernemers op om hun opvolgers op te leiden. “Ondernemen is net zo goed een vak als brood bakken of patisserie maken, en als sector moeten we daarom zorgen dat er voldoende ondernemers opgeleid worden die bestaande bedrijven kunnen overnemen.”

Van de Loo zoekt als projectcoördinator naar verschillende manieren om ervoor te zorgen dat er toekomst zit in de bakkerijsector.

“We zoeken kopers voor goed draaiende ondernemingen. Op korte termijn zullen die natuurlijk vooral onder de huidige ondernemers te vinden zijn. Maar voor de langere termijn kijken we serieus naar de ondernemersopleidingen. Die vind je niet alleen aan de ROC’s, maar ook aan het hbo. Daar zit potentieel: deze jongeren kunnen straks misschien uw bakkerij overnemen.”

“Traditioneel kijken bakkers natuurlijk naar andere bakkers, want goede vakkennis is onontbeerlijk om een bakkerij-onderneming te laten renderen. Tegelijkertijd worden er steeds hogere eisen gesteld aan ondernemers: administratie, vergunningen, marketing, personeelsmanagement, arbo … Een goede bakker maakt niet alleen het verschil met een goed kwaliteitsproduct, maar ook op ondernemerschap. En daarvoor zijn goede opleidingen”, aldus Van de Loo.

Ondernemen is net zo goed een vak als brood bakken of patisserie maken

“Eén van onze speerpunten is daarom uit te zoeken hoe we leerlingen aan die opleidingen voor een onderneming in onze sector kunnen laten kiezen. Een jonge uitstraling en promotie van het vak moeten daarbij helpen.”

Leid je eigen opvolger op

Ondernemersopleidingen vormen dus één mogelijke bron van opvolgers. De meest voor de hand liggende bron is echter in de sector zelf te vinden: de eigen medewerkers. Van de Loo proeft hier en daar enige vrees om medewerkers op te leiden tot ondernemer.

“Ondernemers zijn soms bang dat die medewerker waar ze zoveel tijd en energie in steken, besluit om een eigen zaak te beginnen, in plaats van hun zaak over te nemen. Begrijpelijk, je kunt je tijd – en geld – maar een keer investeren. Maar willen we zorgen voor continuïteit in de sector, dan is het echt van belang om die investering te doen, zodat er straks voldoende opvolgers en kopers zijn.” 

Gebruik de ondernemende kwaliteiten van je medewerker

Hoe zorg je ervoor dat een van je medewerkers je zaak wil overnemen?

“Het begint met praten met je mensen” zegt Van de Loo. “Betrek ze bij je onderneming, laat ze meedenken over het werk. Gebruik de ondernemende kwaliteiten van de medewerker, zoals passie voor het vak, proactiviteit en creativiteit. Als een van hen geïnteresseerd is in het ondernemerschap, deel dan je kennis, laat hem of haar opleidingen of cursussen volgen en neem diegene mee in de bedrijfsvoering. Laat ze een graantje meepikken van de successen die worden behaald. En wees niet bang om iemand kwijt te raken. Op korte termijn is dat natuurlijk bijzonder vervelend, maar bekijk het ook van een andere kant: als mensen een succesvol bedrijf opbouwen, is het toch prachtig om te kunnen zeggen dat jij ze dat geleerd hebt?”

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan