Aspirant Meester Patissiers en Boulangers bekend

30 maart 2022

De kandidaten voor het meesterexamen 2022 zijn bekend. Tijdens het examen, dat eens in de drie jaar wordt gehouden, gaan vier aspirant meesters aan de slag om de titel Meester Boulanger of Meester Patissiers te halen. Bas Gommans en Reindert Hameeteman gaan op voor Meester Boulanger, terwijl Hans Peter Winter en Menno Spataro voor Meester Patissier opgaan.

Op 22 februari vond het theorie-examen plaats. Twee boulangers en twee patissiers zijn door en nemen op 2,3 en 4 mei deel aan het praktijkexamen. Dit examen vind plaats op het Summa College in Eindhoven. Reginald Weeber, voorzitter van de Vereniging: “We zijn superblij dat, ondanks de Corona perikelen en de loodzware voorrondes, deze vier kandidaten nu al hun Meesterlijke toewijding tonen. Na het behalen van het praktijkexamen laten ze zien ambassadeur waardig te zijn voor onze prachtige branche”.

Bas Gommans en Reindert Hameeteman gaan op voor de titel Meester Boulanger. “Ik wil met het behalen van de Meestertitel aan jonge mensen laten zien hoe prachtig het bakkersvak is, waarbinnen veel te behalen valt”, zegt Bas. Reindert is het daar mee eens: “Ik hoop te mogen deelnemen aan het kloppend hart van bakkend Nederland. Graag deel ik de technische kennis met iedereen die interesse heeft in de bakkerij”.

Ook de patissiers gaan vol goede de moed het zware examen tegemoet. “Mijn streven is altijd te gaan voor het hoogst haalbare. Het gaafste om te doen is het delen van kennis en het blijven ontwikkelen van mijzelf en mijn team”, aldus Menno Spataro. Hans Peter Winter geeft aan dat met een goede verhouding van lef en gezond verstand veel te bereiken is. “Die ervaringen kan ik gebruiken om het vak naar hoger plan te tillen en leerlingen enthousiast te maken”.

 

De Meesters en de Meestertitel

De Vereniging de Meesters organiseert het Meesterexamen slechts één keer per drie jaar. Tijdens het examen, dat uit een theorie- en praktijkdeel bestaat, krijgen zowel boulangers als patissiers de kans om hun niveau en vaardigheden te toetsen op ‘meesterwaardigheid’. Kandidaten die dit examen succesvol afsluiten, krijgen de titel Meester Boulanger of Meester Patissier en worden daarmee automatisch lid van de Vereniging de Meesters.

 

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan