Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Bakken - met je handen én met je hoofd

26 juli 2019

De ambachtelijke bakkerijsector was veel in het nieuws de afgelopen weken, onder andere met berichten over bedrijfsopvolging. De sector heeft nieuwe bakkers nodig: mensen die graag met hun handen werken, maar zeker ook met hun hoofd bakken. Nieuwe ondernemers om de sector voor de toekomst te behouden; ondernemers die creatief genoeg zijn om de uitdagingen van alledag aan te gaan en daar een goede boterham mee te kunnen verdienen. 

Alle bakkers – nieuw en bestaand – worden door de NBOV ondersteund in hun ondernemerschap. Met praktische adviezen en informatie en door een actieve lobby in Den Haag om de regels werkbaar te houden. Best een uitdaging. Voor ons en voor u!

Actief energie besparen

Met zo’n ‘uitdaging van alledag’, die menig ondernemer de nodige hoofdbrekens kost, kwamen we ook volop in het nieuws: energiebesparing en de stijgende kosten van energie. Van elke ondernemer in Nederland wordt de komende tijd op dit vlak een actieve houding verwacht. Grofweg bestaat het traject uit drie stappen: 

  1. Via het eLoket voldoen aan de informatieplicht energiebesparing. U geeft aan welke maatregelen u neemt om duurzamer te werken: ledverlichting, zuinige voertuigen, et cetera. 
  2. De overstap van grijze naar groene energie. Energieleveranciers presenteren daarvoor steeds meer mogelijkheden en komen ook regelmatig met aanbiedingen. Het is zeker zinvol om te onderzoeken wat dit u oplevert; grijze energie wordt immers steeds duurder. 
  3. De overstap van gas naar elektra. Dat zal naar verwachting ‘pas’ gaan spelen in de periode 2025-2030. Die ‘pas’ staat niet voor niets tussen aanhalingstekens: in onze sector, met gemiddelde afschrijvingstermijnen van 15 tot 20 jaar, is dat toch al vrij snel. 

De overstap naar elektrische ovens kent twee belangrijke hobbels. Ten eerste: de noodzaak om te investeren en de vraag of er subsidies komen om die overstap mogelijk te maken. Ten tweede: is de overheid, en dan vooral uw gemeente, tegen die tijd klaar voor de infrastructurele kant van dit verhaal? Met andere woorden: is er dan voldoende elektriciteit beschikbaar? 

Is de overheid, en dan vooral uw gemeente, tegen die tijd klaar voor de infrastructurele kant van dit verhaal?

Een van de doelstellingen van de NBOV is om de bakkerijsector beter onder de aandacht te brengen bij een breed publiek. Deze weken lukt dat zeker. En u? Zal het u lukken om – liefst zonder al te veel hoofdbrekens - uw energiedoelstellingen te halen? 

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan