Bakker Van Meijel voor vijfde jaar op rij winnaar Zeeuwse Bolustrofee

3 april 2018

De jaarlijkse strijd om de beste Zeeuwse bolus is voor het vijfde jaar op rij gewonnen door Echte Bakker Van Meijel uit Clinge. De wedstrijd vond plaats op 3 april in het Dorpshuis Podium Reimerswaal in Rilland. TV-presentatrice Anita Witzier verrichtte de prijsuitreiking.

Meester Boulanger Mark Plaating, voorzitter van de vakjury, gaf aan dat het niveau van de inzendingen steeds hoger komt te liggen. De top van de inzendingen lag heel dicht bij elkaar. Jaarlijks leren de deelnemers bij. Aanblik en smaak blijken echter niet altijd met elkaar in overeenstemming. Gelukkige winnaar Joop van Meijel gaf aan dat ‘gewoon steeds hetzelfde doen’ zijn winnende product een constante kwaliteit geeft.

 

Jurering

22 Zeeuwse ambachtelijke bakkers namen dit jaar deel aan de boluswedstrijd. Zowel een vakjury als een consumentenjury, geselecteerd via de Provinciale Zeeuwse Courant, boog zich over de inzendingen. Beide uitslagen telden voor 50 procent mee. De vakjury keek onder meer naar volume, bakaard, korstkwaliteit, verdeling van de suiker, het model en de structuur van de bolus. De consumentenjury oordeelde met name over vorm, uiterlijk, smaak en malsheid. De gewijzigde aanpak weerhield Van Meijel niet van de winst. Vanaf de tweede plaats was de ranglijst wel verrassender dan in voorgaande jaren, waarbij in twee rondes (onaangekondigd en tijdens de wedstrijddag) werd gekeurd door een vakjury.

 

De einduitslag:

  • Echte Bakker Van Meijel, Clinge
  • Bakkerij Everaers, Renesse
  • Bakkerij Risseeuw, Zaamslag
  • Bakkerij Bouman, Oosterland
  • Bakkerij Schrieks, Vlissingen
  • Wedstrijd bakkerijleerlingen


De wedstrijd om de Bolustrofee voor bakkersleerlingen van Scalda in Middelburg werd gewonnen door Robin de Munck. Tweede werd Jurrian Anthonise, op de derde plaats eindigde Reinier Smalheer. Vierde werd Kim Kesteloo en vijfde Wouter Duvekot.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking