Bakkersschool Curio officieel geopend

18 november 2020

Donderdag 19 november 2020 opende burgemeester Depla van Breda officieel de nieuwe locatie van de bakkersopleiding van Curio. Dat deed hij samen met Hidde den Brabander, topkok en bekend patissier, en Curio-bestuursvoorzitter Rob Neutelings. Het nieuwe gebouw staat symbool voor de wijze waarop het mbo-onderwijs bij Curio wordt verzorgd: zo dicht mogelijk op de praktijk. 

Bij de openingshandeling kwam een sleutel tevoorschijn uit een prachtig chocoladewerk, gemaakt door studenten van de opleiding patisserie. Met de sleutel openden Depla en Den Brabander symbolisch de school. Depla: “Wat een fantastisch mooi gebouw dat hier speciaal voor de bakkersopleiding is opgezet. Het laat de studenten echt kennismaken met de praktijk van dit prachtige vak! Het is een bijzondere aanwinst binnen het schoolaanbod in Breda. De bakkersbedrijven in de regio zullen hier blij mee zijn. Zelf wilde ik als kind ook bakker worden. Bij het zien van dit lokaal leeft dat gevoel toch stiekem weer een beetje op.”

Meerwaarde

In het gebouw zijn zeer innovatieve apparatuur en materialen gebruikt, die de studenten ook zullen aantreffen in de modernste bakkerijen. Daarnaast is het pand duurzaam gebouwd: een groot deel van de benodigde energie komt van zonnepanelen. Den Brabander: “Een beroepsopleiding heeft meerwaarde als hij aansluit op de echte praktijk. En dat is hier zeker het geval. Dat maakt deze locatie ook geschikt voor bakkersbedrijven die hun medewerkers verder willen laten leren. Alle reden dus om trots te zijn op dit gebouw.”

Van grond tot mond

Het gebouw staat bewust op hetzelfde terrein als de opleidingen groen en dier: binnen Curio werken diverse opleidingen samen aan het concept ‘van grond tot mond’. Daarbij komen onderwerpen aan de orde als duurzaamheid, innovatie en gezondheid in de productie van voeding. Neutelings: “De bakkersschool innoveert, net als Curio. Wij hebben de enige bakkersopleiding in de verre omtrek. We hebben dus wat waar te maken en dat maakt dit gebouw zeker mogelijk.”

De studenten brood en banket gebruiken het gebouw al sinds het voorjaar, binnen de geldende coronamaatregelen. Vanwege diezelfde maatregelen ging de geplande opening eerder niet door. 

Foto: burgemeester Paul Depla,  Rob Neutelings en Hidde den Babander bij de opening van de nieuwe locatie van Curio
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking