Belastingregels bestelauto's veranderen per 2025

27 februari 2023

Op Prinsjesdag 2022 heeft het kabinet aangekondigd dat voor bestelauto’s dezelfde criteria gaan gelden als voor personenauto’s: dat betekent het einde van de bpm-vrijstelling op bestelauto’s.

Ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen, zijn nu nog vrijgesteld van de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen (bpm). Vanaf 2025 gaan ondernemers gewoon bpm betalen, net als bij personenauto’s. Dat betekent het einde van de zogenaamde ondernemersvrijstelling. Verder wil het kabinet dat ook de motorrijtuigenbelasting (mrb) voor deze bestelauto’s omhoog gaat.

Het kabinet wil met de maatregelen de verkoop van emissievrije of zeer zuinige bestelauto’s stimuleren. De vrijstelling geldt wel voor emissievrije auto's. Dus bij een elektrische bedrijfswagen zit je goed. Dit heeft niet alleen betrekking op de BPM kosten, maar ook alvast op de stedelijke millieuzones die vanaf 2025 zullen ingaan in ruim 40 gemeenten.

 

Vrijstellingsregeling EV bestelwagens

De rijksoverheid voert een experiment uit met een tijdelijke vrijstelling van rijbewijs C voor nul-emissie-bestelwagens. Dit houdt in dat bestuurders met rijbewijs B een elektrische bedrijfsauto mogen besturen als die een toegestane maximummassa heeft van meer dan 3500 kg, maar minder dan 4250 kg. Er hoort ook een vrijstelling van de tachograafplicht bij.

Bekijk de mogelijkheden van Renault op onze ledenvoordelenpagina.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking