Bloei

29 mei 2019

De lente heeft inmiddels haar intrede gedaan; alles staat weer in bloei. Frisse groene blaadjes en bloemen, maar ook de mooie tulpenboom die zijn bloesem alweer is verloren, en daardoor kan groeien. Bloei betekent dus groei, en daarmee het voortbestaan van de natuur.

Over voortbestaan gesproken: ik maak mij zorgen over het voortbestaan van een brede ambachtelijke bakkerijsector. Natuurlijk, er blijven in Nederland altijd bloeiende ambachtelijke bakkerijen waar de consument graag tijd voor maakt. Als ik echter de groei zie van het brood in de retail, daarbij ondersteund door veel media-aandacht op televisie, radio en online, dan geeft dat een beweging die moeilijk te stoppen is. 

Koolhydraatarm

Afgelopen week zat ik met een aantal mensen aan tafel. Een van de aanwezigen wees de anderen op het koolhydraatarme brood van de Lidl - volgens haar bijzonder lekker, en als je dat kocht, dan mocht je het beleggen met brie, kaas of wat dan ook voor lekkers, want de koolhydraten waren de boosdoener, en die zaten er niet in ... Terwijl ik dit gesprek aanhoorde, besefte ik wederom dat er een compleet verkeerd beeld van koolhydraten bestaat, maar dat dit beeld wel haar waarheid was. 

In de discussie die ik onlangs met Mona Keijzer voerde over opleidingen, heb ik ook haar erop gewezen dat de juiste voorlichting voor vele sectoren van levensbelang is.

Voorlichting is voor vele sectoren van levensbelang

Dat hoort een plaats te hebben in de opleiding, waarin wij als sector, maar ook de overheid een belangrijk aandeel heeft. Inmiddels weet ik dat de niveau 4-opleiding voor de bakkerij mede met overheidsgeld wordt opgezet, maar ik wil het laaghangend fruit plukken. 

Bake Out, afgelopen zaterdagavond, was een mooi moment om onze medewerkers op een informele manier te laten ervaren wat hen belangrijk maakt in het hele proces rondom onze producten. Complimenten aan de organisatie en wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Niet geweest? U heeft wat gemist!

Bloeiende groet,

Jos den Otter 

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat