Cadeaupakketten: wat kan en wat moet?

28 sep 2020

Een lekker cadeau van de bakker – voor bijvoorbeeld een verjaardag, Moederdag, Sinterklaas of de kerstperiode – is leuk om te geven en fijn om te krijgen. Het loont daarom de moeite om een of meer cadeaupakketten in uw assortiment op te nemen. Er zijn wel regels en richtlijnen waarmee u rekening moet houden. In dit artikel vindt u daarvan een overzicht. 

Met een cadeaupakket kunt u potentiële klanten kennis laten maken met uw producten. Daarnaast zijn ook zakelijke klanten vaak geïnteresseerd in pakketten, bijvoorbeeld voor hun personeel of relaties. U kunt pakketten samenstellen voor een specifieke feestdag (Sinterklaas, Pasen, de kerstdagen), of bijvoorbeeld op thema (geboorte, verjaardag, biologisch, lokaal). Het kan interessant zijn om samen te werken met collega-ondernemers uit de winkelstraat, buurt of streek. Denk bijvoorbeeld aan een borrelpakket met uw hartige koekjes of vijgenbrood, kaas van de ambachtelijke kaashandel, olijven van de traiteur en droge worst van de slager. 

Ook bij cadeaupakketten moet u zich houden aan de regels voor etikettering, de vermelding van allergenen en de naamgeving van producten. Daarnaast zijn er regels voor alcohol en tabak, als u die in een cadeaupakket wilt opnemen. 

 

Etikettering 

Cadeaupakketten vallen onder de etiketteringsverordening. U moet de cadeaupakketten dus voorzien van productinformatie. Dit kan op de volgende manieren:

  • etiketteer de verschillende producten afzonderlijk, of
  • maak een overzicht van de allergenen per product en voeg dit toe aan het pakket (zie het voorbeeld onderaan dit artikel), of
  • bevestig een kaartje of een etiket met alle allergeneninformatie per product aan de buitenkant van het pakket.

Vermeld daarnaast de uiterste houdbaarheidsdatum (t.h.t.) op ieder afzonderlijk product. 

Gebruikt u een bestellijst, bijvoorbeeld in de drukke decembermaand? 

  • Op de bestellijst meldt u de warenwettelijke namen van de producten, samen met de eventuele fantasienaam. Alleen de fantasienaam is niet voldoende. 
  • Vermeld hierbij de allergenen, of geef aan dat de allergeneninformatie op de website of in de winkel op te vragen is. 
  • Gebruikt u de bestellijst ook in de winkel, voeg dan de volgende zin toe: “Wij werken met verschillende soorten allergenen. Heeft u een vraag over de samenstelling van de producten, dan beantwoorden wij die graag.”
Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Branche
Coronamaatregelen veranderen vanaf 25 september
Artikelen / Branche
Inschrijving Speculaaskeuringen geopend
Artikelen / Voedselveiligheid
Tips voor maken allergeenvrije producten