Coronavirus: betalingen en lopende contracten

18 maart 2020

 

Op deze pagina staat informatie over hoe u kunt omgaan met lopende contracten met horeca-ondernemers, met nieuwe overeenkomsten en met openstaande facturen. 

Lopende contracten

Vaak heeft een bakker met een horeca-ondernemer een lopend contract waarin afname gedurende een langere periode is afgesproken. De horeca-ondernemer kan makkelijk stellen dat er sprake is van overmacht/onvoorziene omstandigheden, waardoor de horeca-ondernemer niet kan worden gehouden aan lopende afnameverplichtingen en daarvoor ook niet schadeplichtig is. 

Kort gezegd kan de horeca-ondernemer zonder daarvoor schade te betalen, stoppen met afnemen, ook al is er een lopend contract. Andersom kan een bakker zich uiteraard tegenover een leverancier van grondstoffen beroepen op overmacht, waardoor er niet of minder wordt afgenomen dan normaal. Dit zonder een schadevergoeding verschuldigd te zijn. 
 
Voor producten die nu nog worden afgenomen of overeenkomsten die nu worden aangegaan, kunt u zich niet meer succesvol beroepen op overmacht. Iedereen weet nu dat er sprake is van corona. Een overeenkomst die nu wordt aangegaan of een bestelling die nu wordt geplaatst doet u dan met dat bewustzijn. 

 

Openstaande facturen

Voor lopende facturen is het antwoord minder rechtlijnig. Wanneer het onmogelijk is om te betalen, zou een beroep op overmacht gedaan kunnen worden. Maar wanneer het lastiger of duurder is geworden om te betalen, zal een beroep op overmacht/onvoorziene omstandigheden niet slagen. Alleen een rechter kan een definitief antwoord geven op deze vraag en aangezien de rechtbanken voorlopig dicht zijn, komt er geen definitief antwoord. 


De overheid is steun aan het geven aan ondernemers, waardoor het mogelijk moet zijn om het hoofd boven water te houden. Daardoor is het lastig om te stellen dat betalen onmogelijk is. Er worden niet voor niets allerlei maatregelen in het leven geroepen om te zorgen dat er geld beschikbaar blijft. De verwachting is dat facturen van reeds afgenomen zaken moeten worden betaald, tenzij de ondernemer kan bewijzen dat betaling onmogelijk is. Een korting op de factuur bij snelle betaling kan een tip zijn om facturen snel geïncasseerd te krijgen. 

Artikelen / Branche
Aanvragen definitieve berekening tegemoetkoming NOW 1.0
Artikelen / NBOV
Ambachtelijke bakkerijen moeten geopend blijven
Artikelen / Branche
Ambachtelijke bakkers in landelijke dagbladen
Artikelen / NBOV
Blijf scherp op werken in de 1,5 meter-samenleving!
Artikelen / NBOV
Blijf u aan de coronaregels houden!
pagina
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking