Op deze pagina vindt u antwoorden op vragen over hygiëne, producten en verkoop in verband met het coronavirus. U leest de voorwaarden die gelden voor de verkoop van belegde broodjes en andere afhaalproducten. Ook vindt u informatie over onder andere het verpakken van brood.
Door de ingestelde maatregelen proberen ondernemers en consumenten voedselverspilling tegen te gaan. Zij delen bijvoorbeeld maaltijden met buren, naasten of andere mensen die daar behoefte aan hebben. Let er wel op dat bij het aanbieden van voedsel de voorschriften rondom hygiëne en voedselveiligheid gelden. Juist nu is dat belangrijk.
Veilig omgaan met eten
Bron: NVWA
Belegde broodjes: hoe geef je deze mee aan de consument?
Geef belegde broodjes alleen verpakt mee aan de consument en leg deze dan op de toonbank. Dit voorkomt handcontact met de consument.
Praktische tips voor het verpakt aanbieden van producten
In het Protocol Verantwoord Winkelen staat aangegeven dat u de producten zoveel mogelijk verpakt moet aanbieden. De volgende voorbeelden helpen hierbij:
Brood
Klein brood
Verpak kleinbrood voor in verschillende porties voor, zodat de consument dit mee kan nemen.
Stuksgoed
Verpak stuksgoed zoals gevulde koeken en dergelijke in verschillende porties voor. Zo kunt u een klant het gewenste aantal meegeven. Bewaar daarnaast nog een voorraad in de bakkerij, zodat u ze daar veilig kunt inpakken.
Gebak
Verpak gesorteerde doosje in porties voor en bewaar een deel van het assortiment in de koeling van de bakkerij. Heeft u dichte dozen? Maak dan foto’s van het gebak, zodat de consument kan kiezen. U kunt dan producten in de bakkerij op een hygiënische wijze verpakken.
Hartige snacks
Verpak de hartige snacks in verschillende porties voor en geef een bereidingswijze mee aan de consument. Bak geen product af in de winkel, omdat consumenten anders te lang in de winkel blijven.
Bonbons
Verpak bonbons voor in verschillende portie en maak daarbij verschillende assortimenten. Bijvoorbeeld gesorteerd, alleen puur, alleen melk of zonder melk, etc.
Belegde broodjes
Verpak belegde broodjes zoveel mogelijk voor en bewaar in de koeling. Wanneer u dit ongekoeld aanbiedt, dan geldt een maximale presentatietijd van 2 uur. Na de 2 uur verwijdert u de ongekoelde verpakte broodjes.
Bakt u gedurende de dag producten bij, laat deze dan verpakken in de bakkerij. Zo heeft u de mogelijkheid om extra uw handen te wassen voor het aanraken van de producten.
Proefplankjes
Op 25 september 2021 is de 1,5-meterregel opgeheven. De NBOV raadt echter het gebruik van proefplanken af in verband met de hygiëne. Lees in de update hoe u klanten toch producten kunt laten proeven.
Plaats de producten of de tas met producten op de toonbank. Hiermee voorkomt u handcontact met de consument. Daarnaast blijven de regels gelden om het aannemen van contant geld zoveel mogelijk te vermijden.
Communiceer duidelijk welke maatregelen u neemt en hebt genomen. Laat zien dat u regelmatig uw handen wast, dit voorkomt een deel van de vragen.
Het is belangrijk dat de koelketen gehandhaafd blijft voor uw gekoelde en diepgevroren producten. Overleg met uw leveranciers over de levering van uw goederen. Vraag bijvoorbeeld of de chauffeur wil bellen als hij over 5 tot 10 minuten bij u is. Overleg daarnaast wanneer u weinig ruimte heeft in het magazijn of de chauffeur even kan wachten, zodat u de rolcontainers kunt afstapelen. Hierdoor voorkomt u dat u zelf geen ruimte meer heeft om afstand tot elkaar te bewaren.