Coronavirus: veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op de vragen over het coronavirus die bakkers het meest aan de NBOV stellen. Staat uw vraag er niet tussen? Mail deze dan naar info@nbov.nl of bel 0182 - 69 30 30. 

Veelgestelde vragen

Wat zijn de huidige maatregelen?

Er zijn in het kader van corona geen (verplichte) maatregelen meer waar u zich als ondernemer in de bakkerijbranche aan moet houden. Er gelden nog wel een aantal adviezen, zoals handen wassen, niezen in elleboog, ventileren en vaccineren.

 

Wanneer en hoelang moet de medewerker in quarantaine?

Dat is afhankelijk van de exacte situatie en de regels op dat moment. Is de medewerker in nauw contact geweest met iemand die positief is getest? Bekijk dan hier het stroomschema.

De algemene regels zijn te vinden op de site van het RIVM, en regels voor specifieke situaties via deze pagina van de Rijksoverheid.

Quarantaine

Moet ik het salaris doorbetalen als de medewerker in quarantaine is?

Ja, u bent verplicht om het salaris door te betalen als de medwerker in quarantaine is. Uitzondering hierop is wanneer de medewerker van vakantie terugkwam en wist dat hij of zij in quarantaine moest.

 

Kan ik de medewerker ziek melden bij quarantaine?

U kunt de medewerker ziek melden als hij of zij daadwerkelijk ziek is. Als een medewerker in quarantaine moet en daarbij niet zelf ziek is, kunt u de medewerker niet ziek melden.

 

Kan ik de medewerker andere werkzaamheden laten doen?

Ja, u kunt de medewerker andere werkzaamheden laten doen als u werk heeft dat de medewerker in quarantaine kan doen. Denk bijvoorbeeld aan bestellingen aannemen of lijsten bijwerken.

 

Testen

 

Kan ik de medewerker verplichten zich te laten testen?

Nee, u mag een medewerker niet verplichten. Ook niet als dat betekent dat de medewerker daardoor langer in quarantaine zit.

 

Waar kan ik mezelf of mijn medewerkers laten testen?

Bij de GGD is het vaak druk en moet u wellicht lang wachten op uw uitslag. U kunt uzelf en uw medewerkers ook laten testen met een spoedtest. Daarvan krijgt u de uitslag een stuk sneller binnen dan bij de GGD. NBOV-leden krijgen korting via een code.

 

Vaccinatie

 

Kan ik de medewerker verplichten zich te laten vaccineren?

Nee, u mag een medewerker nooit verplichten om zich te laten vaccineren. Uit gezondheidsoverwegingen kunt u ervoor kiezen de medewerker niet toe te laten tot de werkplek. Hierbij betaalt u dan wel het salaris door.

 

Kunnen medewerkers weigeren met ongevaccineerde medewerkers te werken?

Nee. Bovendien is het de ongevaccineerde medewerker die meer risico loopt en niet de gevaccineerde.

 

Wat kan ik wel doen om medewerkers zich te laten vaccineren?

U mag de medewerker altijd het belang van vaccinatie uitleggen voor de gezondheid van de collega’s en de klanten. U kunt het gesprek aangaan, maar niet dwingen.

 

Mondkapjes

 

Kan ik medewerkers verplichten een mondkapje te dragen?

Ja. Op dit moment is er geen wettelijke verplichting om een mondkapje te dragen, maar u kunt nog steeds medewerkers verplichten om een mondkapje te dragen. Uitzondering hierbij is als de medewerker een aantoonbare medische reden heeft om het niet te dragen. U bent verplicht om mondkapjes te verstrekken.

 

1,5 meter

 

Moet ik de 1,5 meter-regel handhaven?

Nee. Er is is op dit moment geen maatregel meer om afstand te houden. Wel word dit nog steeds door de overheid aangeraden.

 

Kan ik maatregelen zoals looproutes en spatschermen weg halen?

Ja. Door het wegvallen van de 1,5 meter-regel is het niet meer verplicht om maatregelen in uw winkel in te richten. U kunt er natuurlijk wel voor kiezen om het in uw winkel te laten staan of ergens te bewaren voor het geval de maatregelen weer terugkomen.

 

Coronatoegangsbewijs

 

Kan ik de QR-code verplichten voor medewerkers?

Nee, op dit moment mag u het coronatoegangsbewijs niet verplichten.

 

Overig

Mogen proefplanken weer?

U mag weer proefplanken aanbieden in de winkel. Let hier wel op de hygiëne. Gebruik bijvoorbeeld prikkers en zet kleine hoeveelheden in één keer neer.

 

Onderwerpen

Hieronder vindt u alle relevante informatie over het coronavirus en de maatregelen, onderverdeeld in categorieën. Heeft u een specifieke vraag? Controleer onderaan deze pagina of uw vraag er bij staat. Zo niet, klik dan op een van de onderstaande onderwerpen.

Betalingen, facturen en contracten

Artikelen / Info en advies
Corona geen reden meer om thuis te blijven
Artikelen / NBOV
Goedkope zelftesten voor NBOV-leden
Artikelen / Branche
Mondkapjes weer verplicht