Coronavirus: voorzorgsmaatregelen

6 juli 2020

Op deze pagina vindt u informatie over de voorzorgsmaatregelen die u als werkgever moet treffen rondom het coronavirus, zodat uw medewerkers zo veilig mogelijk kunnen werken.

Moeten werkgevers voorzorgsmaatregelen nemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen?

Ja, in het algemeen geldt dat een werkgever moet zorgen dat hij zoveel mogelijk voorkomt dat zijn werknemers ziek worden of gewond raken door of vanwege het werk. Het is met andere woorden de verantwoordelijkheid van een werkgever om zijn medewerkers zo veilig mogelijk te laten werken. Als werknemers door het werk het risico lopen om besmet te raken met het coronavirus, dan is het aan de werkgever om al het mogelijke te doen om besmetting te voorkomen. De werkgever zal in dit geval minimaal aan de door het RIVM aanbevolen maatregelen moeten naleven om aan zijn zorgplicht te voldoen.

 

Testen

Inmiddels is het voor iedereen met klachten mogelijk zich te laten testen door de GGD. U kunt de medewerker op deze mogelijkheid wijzen. De medewerker maakt een afspraak bij de GGD die in de regio zit. Als u merkt dat een medewerker klachten heeft die horen bij het coronavirus, stuurt u de medewerker naar huis met het advies zich te laten testen.

Als de medewerker positief wordt getest, zal contact- en bronnenonderzoek door de GGD volgen. De GGD zal dit onderzoek laten plaatsvinden onder gezinsleden/huisgenoten en nauwe contacten. Nauwe contacten zijn personen waarmee langer dan 15 minuten minder dan 1,5 m afstand wordt gehouden. Zorg ervoor dat medewerkers altijd 1,5 m afstand houden van elkaar. Als dit niet het geval is, zal de GGD hen als ‘nauwe contacten’ beschouwen en moeten ook zij verplicht in quarantaine. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor uw bedrijfsvoering.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking