Dag van de Ondernemer: ondernemen in coronatijd

26 november 2020

Vrijdag 20 november was de Dag van de Ondernemer. VVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen bracht die dag een online werkbezoek aan Echte Bakker Hagedoren in Hoensbroek. Voor politici zijn werkbezoeken als deze belangrijk, om van het mkb te horen hoe het ondernemend Nederland vergaat. Daarom helpt de NBOV graag om deze gesprekken tussen leden en politici te regelen.

Peter Hagedoren sprak tijdens het werkbezoek met Aartsen vooral over ondernemen in coronatijd.

Omzetverlies

De omzet van Echte Bakker Hagedoren komt voor een klein deel uit het derde kanaal. Daardoor hebben de coronamaatregelen beperkte invloed op het bedrijfsresultaat; Hagedorens winkels kunnen het verlies grotendeels opvangen. Creatief ondernemen en bezorgen van producten hebben een groter verlies voorkomen, hoewel bezorgen, vanwege de onbekendheid, een logistieke uitdaging was. Hagedoren verwoordde echter ook de signalen van collega-bakkers die wel veel omzetverlies in het derde kanaal boeken. “Deze verliezen zijn te groot om te compenseren met omzetstijging in de winkel”, benadrukte hij.

Hagedoren gaf aan begrip te hebben voor de coronaregels, maar hij ziet graag meer duidelijkheid voor ondernemers, zoals in de mondkapjesdiscussie. Hij illustreerde met praktijkvoorbeelden welke gevolgen het coronavirus voor zijn bedrijf heeft, zoals hoger ziekteverzuim terwijl de medewerker niet echt ziek is, en de toegenomen druk op ondernemer en personeel doordat een zieke werknemer vervangen moet worden. Daarnaast is er spanning over mogelijke besmetting bij het personeel, terwijl de drukke decemberperiode begint. “Dagverse productie kent namelijk weinig speelruimte in de bezetting”, legde hij Aartsen uit. 

Het ‘bezoek’ werd afgesloten met een digitale rondleiding door de bakkerij, waarbij Hagedoren vertelde over de producten en liet zien hoe hij zijn bakkerij heeft aangepast om op afstand van elkaar te kunnen werken.

NBOV: ondernemer staat voor lastige keuzes

De NBOV heeft tijdens het bezoek branchebrede signalen besproken over de keuzes die ondernemers in de bakkerijbranche moeten maken. Zo worden investeringen uitgesteld om nu financieel gezond te blijven. De NBOV gaf aan blij te zijn dat voor het laatste kwartaal van 2020 de SBI-codes zijn ‘losgelaten’ voor de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Daardoor komen ook bakkers zonder winkel in aanmerking voor deze steunmaatregel.

Verder benadrukte de NBOV dat de TVL-regeling in 2021 op deze manier voortgezet moet worden. Tot slot is blijvende aandacht gevraagd voor de betaalpauzes van banken en verhuurders; tijdens de eerste golf werd hier druk over gesproken door de politiek, terwijl het nu rustig blijft.
 

Artikelen / NBOV
Dag van de Ondernemer: ondernemen in coronatijd
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan