Datalekken komen vaker voor

14 april 2023

Het AVG-programma waarschuwt dat datalekken steeds vaak voorkomen. Onlangs zijn bedrijven als NS, Vodafone Ziggo en Heineken getroffen door een groot datalek. Ook in de bakkersbranche kan dit voorkomen.

Datalekken komen voor wanneer vertrouwelijke informatie per ongeluk of opzettelijk in de verkeerde handen valt. Dit kan van alles zijn, van persoonlijke informatie tot bedrijfsgeheimen. Het kan gebeuren doordat je slachtoffer bent van cyberaanvallen, zoals phishing-e-mails, malware of ransomware, of doordat er menselijke fouten worden gemaakt, zoals het kwijtraken van een laptop of het versturen van een e-mail met gevoelige informatie. Volgens het AVG-programma gaat het in meer dan de helft van de meldingen om brieven, postpakketten of e-mails met persoonsgegevens die verkeerd zijn verstuurd, verkeerd zijn ontvangen of zijn kwijtgeraakt.

Bakkers verwerken vaak persoonlijke gegevens van klanten, zoals namen, adressen, telefoonnummers en creditcardgegevens. Hackers kunnen deze gegevens stelen en misbruiken voor frauduleuze activiteiten, zoals identiteitsdiefstal en creditcardfraude. 

Het AVG-programma waarschuwt dat datalekken steeds vaker voorkomen. Als gevoelige informatie in verkeerde handen valt, kan dat leiden tot grote problemen, zoals financiële verliezen, een slechte reputatie en zelfs rechtszaken.

 

Hoe kun je jezelf beschermen tegen datalekken?

Als ondernemer in de bakkersbranche is het belangrijk om bewust te zijn van de risico's van datalekken en om stappen te ondernemen om je hiertegen te beschermen. Enkele tips:

 

  • Beperk de verzameling van persoonlijke informatie: Verzamel alleen de informatie die nodig is om diensten aan te bieden. Verzamel geen informatie die niet relevant is voor het bedrijf en zorg ervoor dat je de informatie die je verzamelt veilig bewaart.

 

  • Train je medewerkers over de risico's van phishing-e-mails en andere vormen van cyberaanvallen. Leer ze om zorgvuldig om te gaan met persoonlijke en gevoelige informatie en om deze alleen te delen met geautoriseerde personen.

 

  • Gebruik sterke wachtwoorden en wijzig deze regelmatig. Gebruik verschillende wachtwoorden.

 

  • Zorg er voor dat je regelmatig software-updates uitvoert en antivirus- en malwarebescherming installeert om cyberaanvallen te voorkomen.
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat