Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

De muur, of waarin een klein land groot kan zijn

18 februari 2020

Kamerleden, ministers en staatssecretarissen gaan graag op bezoek om te weten ‘wat er in de praktijk speelt’. Dat is goed nieuws! Regelmatig krijgen wij vragen van ondernemers over de standpunten van de NBOV over bepaalde onderwerpen. Ook dat is goed nieuws, want op die manier kunnen we allemaal hetzelfde geluid laten horen in Den Haag, zodat ondernemers kunnen ondernemen, in plaats van bezig zijn met (te) ingewikkelde regels en procedures.

 

Onlangs bezocht Thierry Aartsen (VVD) MKB-Nederland. Hij vroeg naar de knelpunten in de diverse sectoren: welke regels maken het ondernemerschap te ingewikkeld? Dat was voor de aanwezigen een makkie, omdat we deze lijstjes al jaren opsommen, ook in allerlei commissies en onderzoeken als de commissies Van Straalen en Borstlap, de MKB-toets, de maatwerktrajecten van Economische Zaken, MKB-actieplannen, ondernemerschapsagenda’s, en tijdens de bezoeken van Mona Keijzer en andere politici. Iederéén wil namelijk weten waar ondernemers in de praktijk tegenaan lopen.

Nadat ik het – inmiddels klassieke - rijtje had opgesomd, waaronder regelgeving over personeel, ziekte en de energietransitie, vroeg ik of ik een positieve en omgekeerde vraag mocht stellen.

Welke successen heeft het kabinet al geboekt?

Dat mocht. “De meeste ondernemers werken toe naar een bepaald doel. Ervan uitgaande dat het kabinet dat ook doet, welke successen zijn er dan al geboekt?”

Het bleef even stil aan de andere kant van de tafel. En daarna antwoordde Aartsen: “Eigenlijk niet heel veel. Het is ook lastig met zoveel partijen te regeren en het worden er alleen maar meer.” Geen daden, maar woorden - dacht ik. Daarvoor hebben we toch talloze praatprogramma’s, waarin het soms over heel serieuze dingen gaat en soms over de naam van dat ene gebakje? Waar een klein land groot in kan zijn, zou je kunnen zeggen.

Als de volgende keer iemand vraagt waar ondernemers tegenaan lopen, is het antwoord eenvoudig: “De muur.”

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan