De smaak van Joël ontrafelt geheim van gist en zuurdesem

13 augustus 2019

In het tv-programma De smaak van Joël neemt culinair journalist Joël Broekaert kijkers dit seizoen mee in de wereld van kookprocessen. Elke aflevering draait om ‘alledaagse’ bereidingswijzen, die vaak verrassend innovatief toegepast worden. De uitzending van vrijdag 9 augustus 2019 draaide om gisten – en daarmee ook om zuurdesembrood.

Broekaert gaat in deze aflevering naar San Francisco, de stad waar zeer veel zuurdesembrood gemaakt wordt. Hij spreekt er met Michel Suas, oprichter van het San Francisco Baking Institute, om te achterhalen waarom dat zo is. Samen met bakker Mac McConnell bakt hij volkorendesembrood, en gaat hij in op het geheim van zijn starter.

Gisten spelen ook een belangrijke rol bij de productie van bier, zoals te zien is als Broekaert in België uitzoekt hoe het lambiekbier Oude Geuze wordt gemaakt. En '2.0 gisten' kennen vele nieuwe toepassingen, zoals een hamburger zonder vlees die niet van echt te onderscheiden is, dankzij de smaak van een innovatief gist.

Bekijk de aflevering over gisten op de website van kro-ncrv. Daar zijn ook de eerder uitgezonden afleveringen te bekijken.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan