Denk mee over de toekomst van de bakkerijopleidingen

Er is in de bakkerijsector grote behoefte aan nieuwe vakmensen, door groei van de sector en omdat mensen uitstromen. Daarnaast is het broodvak in beweging. Programma's als Brood of Heel Holland bakt zetten het vak in een positief daglicht. Consumenten willen meer betalen voor een kwaliteitsproduct, maar aan de andere kant weten zij meer over het bakkersvak, kijken zij steeds kritischer naar gezonde voedingsmiddelen en de herkomst van grondstoffen, en stellen zij gedetailleerde vragen. 

Dit leidt in de bakkerijsector tot een vraag naar beter opgeleide mensen en een hoger niveau van vakmanschap. Het huidige opleidingenaanbod voorziet daar nog niet in. Daartoe zou een opleiding boulanger niveau 4 met bijbehorende verdieping en specialisatie moeten worden ontwikkeld. De scholen en de NBOV zien dat als een prachtige kans voor studenten om zich te ontwikkelen.


Enquête

Om een nieuwe opleiding (kwalificatiedossier) te kunnen ontwikkelen, moet aan twee voorwaarden worden voldaan:

  1. Beantwoorden van de vraag of er voldoende onderscheid is in de bestaande vakopleidingen, waaronder zelfstandig werkend broodbakker niveau 3 én de voorgenomen nieuwe opleiding boulanger niveau 4. 
  2. Uitvoeren van een arbeidsmarktrelevantieonderzoek om te achterhalen of er voldoende banen zijn voor studenten die deze nieuwe opleiding afronden.

U kunt uw mening hierover doorgeven door middel van een online enquête. Deze is anoniem; het invullen ervan duurt ongeveer 10 minuten. U kunt de enquête invullen door op onderstaande link te klikken. De vragenlijst staat 2 weken online. 
 
www.onderzoekboulanger.nl

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan