Digitale veiligheid

9 november 2021

De vijf basisprincipes van veilig digitaal ondernemen helpen ondernemers de basisbeveiliging van hun digitale systemen in te stellen. Als u deze basisprincipes opvolgt, vergroot u de weerbaarheid tegen cyberrisico's die de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

De vijf basisprincipes van digitale veiligheid zijn:

  1. Inventariseer kwetsbaarheden: waar zitten de risico's in uw ICT op het gebied van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid? Denk niet alleen aan uw computers, tablets en telefoons, maar ook aan kassasystemen, pinterminals en voorraadbeheersystemen.
  2. Kies veilige instellingen voor apparatuur, software, netwerk- en internetverbindingen. Verander standaardwachtwoorden en -instellingen.
  3. Voer updates uit en installeer veiligheidsupdates direct. Schakel automatische updates in.
  4. Bepaal welke medewerker of externe partij toegang krijgt tot welke systemen en gegevens. Regel de toegangsrechten en pas deze aan als de medewerker vertrekt of een andere functie krijgt, of wanneer u de samenwerking met de externe partij stopt. Lees ook: Beheer online en socialmedia-accounts.
  5. Voorkom virussen en malware.

Basisscan Cyberweerbaarheid

Op de website van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kunt u de Basisscan Cyberweerbaarheid doen. Aan de hand van 25 stellingen komt u erachter hoe uw bedrijf scoort op de 5 basisprincipes van veilig digitaal ondernemen.

Na het invullen krijgt u een rapport. Daarin staat uw score per basisprincipe en een advies welke stappen u kunt nemen om uw digitale basis op orde te krijgen.

Meer informatie

  • Hieronder vindt u een video, poster en flyer waarmee u en uw medewerkers aan de slag kunnen met digitale veiligheid.
  • Op de website van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat leest u meer informatie over digitale veiligheid. U vindt er ook nieuwsberichten over recent ontdekte kwetsbaarheden in veelgebruikte systemen en software.

De basis van veilig digitaal ondernemen met uw medewerkers delen? Print deze download uit op A3- of A4- formaat of deel de pdf van de poster eenvoudig digitaal.

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV

Starten met de digitale veiligheid van uw bedrijf? Check deze flyer hoe u in 10 stappen een grote sprong maakt met cybersecurity. 

Dit document downloaden? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / NBOV
Blijf waakzaam op phishing en valse facturen
Artikelen / NBOV
Krijg hulp bij de digitalisering van uw bedrijf
Artikelen / Info en advies
Webshop? Lees onze tips!
pagina