Drie Meesters Boulanger bakken beste kleinbrood

28 september 2018

Op dinsdag 25 september kwamen drie Meesters Boulanger samen bij het Summa College in Eindhoven om de fijne kneepjes van het vak te delen met 30 Echte Bakkers die deelnamen aan de Masterclass Kleinbrood. De kwaliteit en vakkennis waren van hoog niveau en de discussies gingen tot in de kleinste details.
 

Kwaliteit

Onder het motto ‘je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ heeft het Gilde de kwaliteit van kleinbrood onder de loep genomen. Om deze kwaliteit verder te verbeteren organiseert het Gilde dit najaar vier Masterclasses. Met de inzet van de drie Meesters Boulanger Wietse Schiere (GildePartner Koopmans Meel), Mark Plaating (GildePartner Zeelandia) en Daan Hesseling geeft het Gilde aan dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.

 

Summa College

Voor de eerste masterclass verzamelden 30 Echte Bakkers zich in de nieuwe bakkerij bij het Summa College in Eindhoven. Vanaf dit schooljaar heeft de school drie bakkerijen, waarvan de nieuwste voldoet aan de moderne eisen van nu. Op termijn worden ook de twee andere bakkerijen aangepast met nieuwe apparatuur. De behoefte aan uitbreiding was groot, gezien de groei van het studentenaantal.

 

Leren van elkaar

Onder de aanwezigen van de masterclass bevonden zich ook studenten en oud-studenten van de school. Een van hen was Corné Klop, derdejaars bbl-student Zelfstandig werkend bakker en werkzaam bij Van Mook, De Echte Bakker in Nistelrode. Hij vond de masterclass erg interessant. “Je hoort nieuwe dingen, leert veel en leert op andere manieren kijken naar zaken die je in de praktijk tegenkomt. Bijvoorbeeld over de manier van verwerken. Zo kun je leren van elkaar; dat is een mooie insteek.”

 

Discussie tot in details

Centraal in het programma stond het verbeteren van de kruimstructuur, de smaak en het aroma van kleinbrood. Daarnaast was er aandacht voor de korstkleur, het model en de wijze van verpakken.
Om de dagelijkse praktijk zoveel mogelijk na te bootsen werd er door Spronk Bakkerijmachines
een 2-rijige kopmachine ingezet. Naast de Meesters was ook GildeMeester Jan Zweistra present en hij voerde de discussie over alle stappen van de verschillende productiemethodes tot in de details.

 

Minikeuring

Veel aanwezige bakkers brachten eigen producten mee, die ter plekke werden gekeurd. “Ik ben heel tevreden over de kwaliteit”, zegt Meester Boulanger Daan Hesseling. “80 à 90 procent van het kleinbrood dat ik hier heb geproefd is goed. Met wat kleine verbeterpunten kan de kwaliteit nog wat worden verhoogd.” Het uitgangspunt van Daan: “Richt je op de klanten die bij je komen en probeer hen nog beter te verwennen.”

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan