Een workshop of kinderfeestje in de bakkerij, hoe houdt u het voedselveilig?

11 maart 2019

Veel bakkerijen organiseren rondom feestdagen workshops, of bieden de mogelijkheid om kinderfeestjes te houden in de bakkerij of banketbakkerij. Gezellig én leuk – en bovendien prima klantenbinding. Maar klanten wandelen dan wel van de winkel naar de productieruimte. Hoe zorgt u bij feestjes en workshops voor de voedselveiligheid, zonder ongezellig te worden? 

Aandacht voor voedselveiligheid hoort bij het werk in een bakkerij – dus ook bij het werken tijdens een kinderfeestje of een workshop. Leg daarom uit wat er nodig is en waarom dat nodig is, en volg onderstaande tips.

1. Zorg voor voldoende kleding, schorten, handschoenen en schoenhoesjes

U en uw medewerkers dragen speciale kleding en schoenen in de winkel of in de bakkerij, zodat u voedselveilig werkt. Zorg daarom dat u speciale schorten of overjassen voor gasten van uw bakkerij in huis heeft – en denk aan kindermaten als u kinderfeestjes organiseert. Zo kan de kleding van thuis de producten niet besmetten. Voor de schoenen kunt u kiezen voor schoenhoesjes. Kies stevige hoezen met een afwijkende kleur, die niet glad worden. Maak er bij kinderfeestjes een kleine verkleedpartij van – kinderen vinden dat vaak bijzonder interessant en het levert een mooi fotomoment op!

2. Geef of vertel de deelnemers vooraf uw huishoudelijk reglement voor gasten

Met het huishoudelijk reglement geeft u aan uw medewerkers aan wat wel en niet mag in de bakkerij of de winkel; met een gastenreglement geeft u de regels voor gasten. Denk bijvoorbeeld aan handen wassen en het afdoen van sieraden. 

3. Besteed aandacht aan hygiëne en hygiënisch werken

Hygiënisch werken vormt de basis van een voedselveilig product. Leg daarom bij processtappen uit wat het doel van de stap is, en welke maatregelen nodig zijn om de houdbaarheid van het product te garanderen. Vertel daarnaast waarom u bijvoorbeeld handschoenen gebruikt. Dat is niet alleen educatief, maar u straalt er ook professionaliteit mee uit.

4. Kies voor een gecontroleerd proces of lang houdbare producten

Deelnemers aan een workshop beheersen niet alle technieken die u dagelijks toepast. Zorg daarom voor een gecontroleerd proces, zodat u de houdbaarheid van de producten die de deelnemers maken, kunt garanderen. Vertel uw gasten dat producten als taart maximaal 48 uur houdbaar zijn bij een temperatuur onder 7°C. U  kunt ook lang houdbare producten maken, zoals chocoladerepen met opdruk of koekjes. 

5. Met een ‘teaser’ komen klanten terug

Een terugkomende klant betekent niet alleen inkomsten van het feestje of de workshop, maar ook daarna. Een trekker, of ‘teaser’, zoals een tegoedbon voor een brood, een doosje met bonbons of een ijsje in de zomer, kan deelnemers verleiden om terug te komen naar de bakkerij. Geef daarnaast een overzicht van komende workshops mee, zodat uw gasten zien wat u nog meer organiseert.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat