Elias Läderach World Chocolate Master 2018

14 november 2018

Elias Läderach uit Zwitserland overtrof de andere deelnemers en werd gekroond tot World Chocolate Master 2018. Tijdens de zenuwslopende laatste ronde kon hij de jury overtuigen en kreeg hij een distributiedeal met Harrods. Yoann Laval uit Frankrijk en Florent Cheveau uit de VS werden twee en drie.

Tijdens de laatste ronde creëerden de tien chocolatiers twee meesterwerken. Verse patisserie, waarvoor
ze ‘ter plekke’ moesten gaan winkelen. Het meest indrukwekkend waren de creaties rond het thema City of Tomorrow van de deelnemers: hun verbluffende visie op toekomstige steden, weerspiegeld in ongelooflijke chocoladesculpturen. Hoge gebouwen en futuristische vormen werden gecreëerd, allemaal bereid met de beste en meest indrukwekkende combinaties van ingrediënten!


Dramatische hoogtepunten van deze zenuwslopende finale

De sculptuur verplaatsen werd een nachtmerrie voor Desmond Lee uit Singapore. Terwijl hij zijn pronkstuk naar de presentatiecabine bracht, braken grote stukken af en vielen ze op de grond. Bekijk de video om het te zien gebeuren!

 

Winnaar

Elias was erg blij met zijn winnende chocoladecreaties. “Ik heb speciale aandacht besteed aan het suikerniveau van de patisserie. Mijn gebak had slechts 4% toegevoegde suiker, wat 60% minder suiker is dan gemiddeld gebruikt in gebak vandaag. Ik heb vers fruit gebruikt en geprobeerd om mijn creatie een heel elegante vorm te geven”, zegt Elias. Voor hem was zijn laatste pronkstuk ware kunst: “Het is als een 3D-schilderij, een dynamisch spel tussen beweging en stilte. Aan de binnenkant zie je een vrouw die de stilte symboliseert. De bladeren die er omheen zweven, symboliseren de beweging. Het is echt een creatie die al mijn passie en liefde voor artistieke chocolade weerspiegelt.” De winnende chocoladecreaties worden tentoongesteld in Harrods, het wereldberoemde luxewarenhuis. Bekijk een video van zijn prestaties.

 

Patrick de Vries

Anderhalf jaar geleden won hij de nationale voorrondes, waarna hij vrijwel direct begon aan de intensieve voorbereiding voor het prestigieuze patisserie-event. Zijn showstuk werd helaas niet wat hij ervan had gehoopt, waar hij al wel verwachtte dat dit niet zijn sterkste onderdeel zou zijn. Juryvoorzitter Frank Haasnoot - zelf winnaar van de WCM in 2011 - sprak extra namens de hele jury waardering uit voor de bapao van Patrick. Toch mocht het niet baten. Patrick kon zich helaas net niet onder de tien finalisten scharen van de World Chocolate Masters 2018. Patrick was de jongste kandidaat van alle twintig deelnemers.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking