Energie besparen? Misschien krijgt u er subsidie voor!

29 mei 2019

Energiebesparende maatregelen kosten geld, ook als deze zich terugverdienen. Wanneer u investeert in energiebesparende maatregelen, kunt u onder voorwaarden gebruikmaken van verschillende subsidies en (fiscale) regelingen. 

Op de website Wattjemoetweten.nl staat een overzicht van verschillende subsidies en regelingen, waaronder de Milieu-investeringsaftrek (Mia). Deze regeling is bijvoorbeeld van toepassing als u een elektrische (bak)fiets of auto aanschaft om uw producten te bezorgen. Het voordeel van de Mia kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek.

Bel uw boekhouder of accountant

Om te bepalen of een regeling of subsidie voor u loont, en om na te gaan of u aan de voorwaarden voldoet, kunt u het beste contact opnemen met uw boekhouder of accountant. Zij kunnen u adviseren over hoe u de maatregelen administratief en fiscaal goed inricht. Bepaalde regelingen mag u namelijk niet met elkaar combineren, en voor bepaalde investeringen gelden specifieke voorwaarden en regels. Zo mag u bijvoorbeeld voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) gedurende een aantal boekjaren boekhoudkundige voorzieningen treffen.

eHerkenning

Voor het aanvragen van een aantal subsidies heeft u, net als voor de rapportage van de energiebesparende maatregelen, een eHerkenning nodig. Meestal volstaat daarvoor een eHerkenning op niveau 1.

Meer informatie

eHerkenning
Overzicht subsidies en regelingen op Wattjemoetweten.nl

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking