Food Innovation Academy opent opleidingsbakkerij

9 juni 2020

De Food Innovation Academy (FIA) in Vlaardingen heeft een nieuwe opleidingsbakkerij. Alfred Bruin, FIA-bestuurder en holding-directeur van Royal Steensma, opende de bakkerij door een versgebakken stokbrood van 1,5 meter door te snijden. De Bakery Innovation Academy (BIA), zoals de FIA-bakkerij heet, is een multidisciplinaire opleidingsbakkerij voor professionals en studenten.

De BIA omvat in totaal ruim 500 vierkante meter: een broodbakkerij, banketbakkerij, ovenstraat, was-/spoelruimte, vriescel, koelcel, magazijn, afweegruimte, werkplekken voor de proefbakkers, productontwikkelaars en docenten, een theorielokaal en een instructie-/vergaderruimte.

Partners

In de opleidingsbakkerij werken professionals en studenten zij aan zij. De bouw ervan is mede mogelijk gemaakt door de partners van de bakkerij. Veenhuizen Groep en MIWE leverden onder andere de ovens met toebehoren, remrijskasten, de koel- en vriescel, ijsmachines en een pannenkoekcarrousel. EverBake tekende voor de werkbanken, afvalzakhouders, bakplaten en -blikken en een oliebollenbaklijn. 

Dübör stelt een geleispuitmachine en invetmachine ter beschikking en levert gratis lossingsolie voor de gehele bakkerij. Bakkerij Kamstra in Wolvega doneert een maatgemaakte bollenkast met deegverwerkingsset; Booij Machinetechniek zorgt voor de installatie en het onderhoud ervan.

Trots

Alfred Bruin is trots op de BIA, waar jarenlang aan is gewerkt. “We gaan deze opleidingsbakkerij inzetten om een nieuwe generatie jongeren regionaal op te leiden, waarbij er nauw aansluiting wordt gezocht met het bedrijfsleven hier uit de buurt. Dat kan, omdat die bedrijven samen met het foodonderwijs zijn vertegenwoordigd in de FIA en daar de kans krijgen hun stem te laten horen om zelf mee te beslissen over hoe er wordt opgeleid.” 

De komende maanden wordt gewerkt aan de verdere afronding van de BIA. Dit najaar staan de eerste demo’s en trainingen op de planning.

Wat is de FIA?

De FIA is ‘het clubhuis van de voedingsmiddelenbranche in Zuid-Holland’, waar ondernemers elkaar ontmoeten, relaties ontvangen en samen met mbo-, hbo- en wo-studenten onderzoek doen. FIA is ook een kennis- en innovatiecentrum. Foodstudenten krijgen hier praktijklessen en werken samen met bedrijven aan innovaties. Meer informatie is te vinden op www.foodinnovationacademy.nl.

Alfred Bruin opent BIA in Vlaardingen - foto Koos Groenewold
Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan