Goed werkgeverschap kan het verschil maken

22 juli 2021

Dennis Oosterveer, NBOV-bedrijfsadviseur personeel en organisatie, gaf onlangs bij de Nationale Bakkerij Academie (NBA) voor de tweede keer een gastcollege over werkgeverschap voor startende ondernemers. Nadenken over werkgeverschap is belangrijk, juist ook in de beginfase van je bedrijf, zegt hij: “Hoe je omgaat met personeel, is heel bepalend voor de sfeer in je bedrijf.”

Dennis adviseert dagelijks over werkgeverschap: het hele traject tussen het plaatsen van een vacature en het uit dienst gaan van een werknemer. De keuzes die je daarbij maakt, werken op allerlei manieren door in je bedrijf. “Je medewerkers zijn je visitekaartje. Goed personeelsbeleid helpt je goede mensen te vinden, te motiveren en te behouden. En dat begint eigenlijk al bij de vacaturetekst, want die bepaalt wie erop reageert.”

Verschil maken

Tijdens de NBA-training neemt Dennis met de startende ondernemers alle details van werkgeverschap door, en laat ze nadenken over de keuzes die ze kunnen en moeten maken. “Werkgeverschap is best pittig en abstract. Veel ligt vast: je moet bijvoorbeeld een personeelsadministratie bijhouden, met verplichte onderdelen. Maar er kán veel meer. Je kunt bijvoorbeeld de vaardigheden van medewerkers bijhouden, zodat je weet waar iemand goed in is. Als je bedrijf vervolgens groeit, heb je daardoor bijvoorbeeld inzicht in wie een nieuw filiaal kan leiden. Zo’n onderdeel is niet verplicht, maar geeft je wel grip op werkgeverschap.”

Goed werkgeverschap kan, zeker bij personeelskrapte, het verschil maken ten opzichte van andere bedrijven. “Hoe je de niet-verplichte onderdelen van het werkgeverschap inricht, bepaalt vaak het DNA van het bedrijf: de sfeer en uitstraling. Daarom is het goed om daarover na te denken, vooral ook in de beginfase. Een desembakkerij vraagt immers om een andere sfeer, en vaak ook andere medewerkers, dan een luxe patisserie.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het hele artikel lezen? Log in of word lid van de NBOV
Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat