Gommans wint voor de vijfde keer kerststollencompetitie

12 december 2019

Bas Gommans heeft opnieuw de eerste prijs behaald bij de landelijke kerststollenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Eerder won hij deze competitie in 2012, 2013, 2014 en 2018. De tweede plaats is dit jaar voor Scholtens in Winschoten. Nummer drie werd Johan de Witt uit Noordwijk, die voor het eerst het brons heeft behaald.

Bas Gommans reageert opgetogen. “Ik vond het model en de afwerking niet het allermooist, maar toen ik gisteravond een stol doorsneed, zag ik dat de binnenkant eigenlijk wel heel goed was.” Volgens jurylid Kris Huijsman is deze stol een terechte winnaar. “De kleur is prachtig en de smaak en eeteigenschappen perfect. Echt een topper, deze stol.”

Keuring

De beoordeling was dit jaar in handen van Nico Bloem, baktechnisch adviseur bij Dossche Mills-Meneba en Kris Huijsman, baktechnisch adviseur bij Koopmans Meel. In de finale sloot Peter Bienefelt, Meester Boulanger, World Master Baker en lid van het BoulangerieTeam zich aan bij deze vakjury.

In de voorronde zijn 161 stollen gekeurd en beoordeeld op onderdelen als smaak, model en afwerking. Bij de 20 finalisten is anoniem een kerststol in de winkel gekocht. Nico Bloem: “Wij zijn onder de indruk van de kwaliteit van de inzendingen. We zien dat aspecten waar we al jaren aandacht voor vragen, zoals de korstkleur, nu steeds beter worden. En die kwaliteitsverbetering willen we met z’n allen graag bereiken.”

Finalisten

De overige finalisten die een topproduct in hun winkels verkopen zijn de Echte Bakkers:
Ad Bos te Ochten, Boenders te Eibergen, Bram te Wehl, Eising te Wachtum, Filius te Yerseke, Hagedoren te Hoensbroek, Herman Schepers te Sleen, Joost Snijders te Stramproy, Marc Fleuren te Baarlo, Marcel Roubroeks te Sittard, Marten Boonstra te Akkrum, Nijkamp te Holten, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Thomassen te Beneden Leeuwen, Van Ballegooijen te Veen, Van der Steen te Made en Van Walderveen te Geldermalsen.

Finalekeuring kerststollen 2019
Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking