Gratis foto’s van internet: niet altijd kosteloos

18 mrt 2021

Even een berichtje posten op Facebook, met een smakelijke foto van een toef slagroom erbij. Veel ondernemers googelen zo’n foto en knippen en plakken die bij hun bericht. Lekker snel en makkelijk – en gratis. Totdat er enkele maanden later een rekening van meer dan duizend euro op de mat ploft. Voor de toef slagroom. Hoe zit dat? En belangrijker: hoe voorkomt u dit?

De NBOV is de laatste tijd regelmatig gebeld door bakkers en banketbakkers die onverwacht geconfronteerd werden met een (hoge) rekening voor foto’s en ander beeldmateriaal dat zij van internet plukten. Hoewel veel ondernemers denken dat foto’s en ander materiaal op internet (zoals filmpjes, teksten en tekeningen) kosteloos gebruikt kunnen worden, is dat vaak niet zo.

Auteursrecht en vergoeding

De foto’s, tekeningen, afbeeldingen, teksten en filmpjes zijn gemaakt door fotografen, tekenaars, vormgevers en tekstschrijvers. Zij hebben het auteursrecht op het materiaal en moeten daarvan leven. Dat betekent dat zij dus betaald moeten worden voor hun werk. Als u hun werk gebruikt zonder daarvoor te betalen, kunt u daarom een rekening verwachten. Die rekening komt dan van de maker of van de eigenaar van het materiaal, zoals een foto- of tekstbureau.

Sites met gratis foto’s

Er zijn websites die gratis foto’s aanbieden. Ook de foto’s op ‘gratis’ fotosites zijn echter niet gegarandeerd gratis; er kunnen addertjes onder het gras zitten waardoor u alsnog een rekening ontvangt. Ga daarom altijd goed na of u een foto of ander (beeld)materiaal mag gebruiken, en hoe. Twijfelt u? Gebruik het materiaal dan niet. Een tip is om foto's uit de beeldbank van de SAB te gebruiken. Aangesloten (banket)bakkers kunnen deze gratis downloaden en rechtenvrij gebruiken.

NBOV-leden vinden gedetailleerde informatie en tips hierover op de pagina (Gratis) Foto’s van internet. Zij kunnen voor advies op dit gebied ook contact opnemen met de NBOV.

Artikelen / Branche
Factuur Stichting Reprorecht
Artikelen / Branche
Tarieven Sena voor muziek stijgen
Ondernemerschap
(Gratis) Foto’s van internet