De overheid wil voor bedrijven met meer dan 10 medewerkers een vertrouwenspersoon verplichten. De initiatiefwet is al aangenomen door de Tweede Kamer, maar moet nog worden goedgekeurd door de Eerste Kamer. In de bakkerijbranche is dit al een paar jaar collectief geregeld via het sociaal fonds. Dat betekent dat je niet zelf als werkgever een vertrouwenspersoon hoeft te regelen.
Als werkgever wil je dat iedereen met plezier werkt en niemand klem zit door ongewenste omgangsvormen. Op een sociaal veilige werkplek voelen medewerkers zich immers prettig en wordt er beter samengewerkt. Vertrouwenspersonen kunnen helpen ongewenste omgangsvormen te voorkomen en de gevolgen ervan te beperken.
Op een sociaal veilige werkplek voelen medewerkers zich prettig en wordt er beter samengewerkt. Daardoor zijn medewerkers gemotiveerder en productiever. Het voorkomt stress, ruzie, ziekteverzuim en personeelsverloop. In iedere organisatie komt echter weleens ongewenst gedrag voor. Hoe zorg je voor een sociaal veilige werkplek? Een vertrouwenspersoon kan u en uw medewerkers daarbij helpen.
Medewerkers kunnen in vertrouwen en in een veilige omgeving hun verhaal doen bij een vertrouwenspersoon. Daardoor wordt de situatie vaak minder erg en dat leidt tot minder verzuim. Maar op dit moment heeft niet iedere medewerker toegang tot een vertrouwenspersoon. Vertegenwoordigers van de werkgevers en werknemers in de bakkerijbranche hebben het daarom mogelijk gemaakt dat elke medewerker contact kan opnemen met de vertrouwenspersoon van Arbo Unie:
Is de vertrouwenspersoon niet aanwezig? Bel dan het meldpunt: 088 272 60 26 (Secretariaat Interventies Arbo Unie) of mail naar vertrouwenspersoon@arbounie.nl. Het kan zijn dat de contactgegevens in de loop van de tijd veranderen. De meest actuele gegevens vindt u ook op de website van Bakbekwaam.