Herinnering: sluit uw rookruimte voor 1 januari 2022

28 oktober 2021

Vanaf 1 januari 2022 zijn rookruimtes in bedrijven en organisaties niet meer toegestaan en mag nergens in uw bedrijf nog worden gerookt. Heeft u in uw bedrijf een rookruimte? Dan moet u die sluiten voor 1 januari. Om te helpen bij het stoppen met roken, is er voor iedereen in de bakkerijsector een stoppen met roken-programma dat wordt vergoed door het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf.

Voorkom dat uw medewerkers ergens anders gaan roken als u uw rookruimte sluit, want dat kan overlast voor anderen opleveren. Maak daarom binnen het bedrijf hierover afspraken, bijvoorbeeld in uw personeelsreglement. Zorg er in elk geval voor dat de rookplek niet bij een van de in- of uitgangen van uw pand is, want dan kunnen klanten, omwonenden of collega’s er last van hebben. Collega’s hebben recht op een rookvrije werkplek en rookvrije toegang tot die werkplek. Informeer medewerkers tijdig over deze veranderingen. 

Hulp bij stoppen met roken

Beter dan op een andere plaats te roken, is te stoppen met roken. De cao-partijen (FNV, CNV, NVB en NBOV) hebben daarom opdracht gegeven voor een stoppen met roken-programma voor iedereen in de bakkerijsector en daarvoor geld beschikbaar gesteld. Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf vergoedt dit programma, met professionele begeleiding door Medipro.

Wilt u uw rokende medewerkers helpen om te stoppen met roken? Meld ze dan aan voor het Stoppen met Roken-programma van Medipro.

Het programma heeft twee onderdelen:

  • een informerende en motiverende online groepsbijeenkomst;
  • 10 weken individuele coaching met een professionele coach (telefonisch).

U heeft een informatiepakket ontvangen over dit programma. Heeft u dit niet ontvangen of heeft u vragen? Neem dan contact op met Medipro (088 – 500 66 44 of komtvoordebakker@medipro.nl).

Er is ook een radiospot gemaakt om medewerkers op het programma te wijzen.

Onderdeel van bredere aanpak gezondheid

Rookruimtes zijn sinds 1 juli 2021 al niet meer toegestaan in de (semi-)publieke sectoren en in openbare gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 geldt deze regel voor álle bedrijven en organisaties. De NVWA zal de regel handhaven. 

Het ontmoedigen van roken op de werkplek is een van de maatregelen in het kader van de ‘Rookvrije Generatie’ Dit is een onderdeel van een bredere aanpak ter verbetering van de volksgezondheid uit het Nationaal Preventieakkoord. Hierin staan ook maatregelen voor het terugdringen van overgewicht en obesitas en het tegengaan van problematisch alcoholgebruik.

Heeft u vragen over deze maatregel? Neem dan contact op met de NBOV.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking