Hygiëne in het bedrijf

02 sep 2021

Hygiënisch werken is de basis voor een voedselveilig product. In de Europese en Nederlandse hygiënewetgeving staat wat hygiënisch werken is en hoe een sector aan de wetgeving kan voldoen. Dat kan onder andere met een gids voor goede praktijken: de hygiënecode. Met de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij zorgt de bakkerijsector er dus voor dat bakkers kunnen voldoen aan de wetgeving.

De gevarenrisicoanalyse (GIRA) is de basis van de hygiënecode. Met de GIRA zijn de gevaren en risico’s in kaart gebracht. De code is de praktische invulling daarvan voor de bakker.

De hygiënecode beschrijft de basisvoorwaarden en -processen met hun mogelijke kritische punten. Bijvoorbeeld het registreren van de temperatuur van koelingen en vriezers, zodat u weet of deze goed werken. De hygiënecode bestaat uit de basiscode en aanvullende modules voor:

  • ijs
  • bonbons
  • crème
  • ongekoelde verkoop
  • bedrijven met het oogmerk industrie

De module ongekoelde verkoop beschrijft op welke manier u risicovolle producten, zoals worstenbroodjes, kaasbroodjes of rijstevlaai, ook ongekoeld mag verkopen. 

Bekijk voor aanvullende informatie en een korte uitleg het webinar over hygiëne.

Aanvullende module industrie

Bedrijven die vallen onder het industriële toezicht van de NVWA, gebruiken de aanvullende module voor bedrijven met het oogmerk industrie, om aanvullende eisen voor bijvoorbeeld microbiologisch onderzoek te borgen. De aanvullende informatie over bedrijven met het oogmerk industrie vindt u op de website van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC).


NBOV en de hygiënecode

Het NBC beheert de hygiënecode voor de brood- en banketbakkerij. De NBOV en de NVB geven advies bij de evaluatie van de code. De NBOV neemt ook deel aan het Regulier Overleg Warenwet (ROW) over de hygiëne. In dit overleg worden nieuwe hygiënecodes en evaluatiecriteria voorgelegd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, beoordeeld en van advies voorzien. Hierdoor kunnen u en andere ondernemers in ambachtelijke sectoren zo eenvoudig mogelijk aan de wet- en regelgeving voldoen.
 

Hygiëne in de praktijk

Met de hygiënecode borgt u de voedselveiligheid in uw bedrijf. Dat is echter slechts een onderdeel van uw dagelijkse praktijk, want schoonmaken, opruimen, en schoon en netjes werken zijn uiteraard zeer belangrijk om aan wet- en regelgeving te voldoen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert of u voldoet aan de wet- en regelgeving op het gebied van hygiëne. 

Vindt de NVWA afwijkingen tijdens een inspectie? Dan kunt u een waarschuwing of een boete krijgen. Neem in zo’n geval contact op met de NBOV. Wij helpen u graag bij de afhandeling van een waarschuwing of boete van de NVWA.

Meer informatie

Artikelen / Voedselveiligheid
Handig: checklist hygiënecontrole
Artikelen / Voedselveiligheid
Johannesbroodpitmeel? Let op gehalte ethyleenoxide!
Artikelen / Info en advies
Webinar gemist? Bekijk ze als het u uitkomt
pagina