Marie-Hélène Zengerink
Algemeen directeur
0182-693030 |

Inspiratie = om je heen kijken

9 mei 2019

Inspiratie is niet alleen iets voor kunstenaars of acteurs - iedereen heeft inspiratie nodig, want iedereen heeft behoefte aan goede ideeën en enthousiasme. Zeker als ondernemer, ook al zie je je werk als een repeterend proces met producten die elke dag, elke week of elk jaar terugkeren. 
 

Inspiratie heb je nodig om je werk op een andere manier aan te pakken, nieuwe producten te ontdekken of je producten op een andere manier te presenteren en te verkopen. Inspiratie opdoen betekent dat je om je heen moet kijken: 

  • Wat doen de ondernemers om mij heen? 
  • Wat kan ik leren van de grote supermarkt om de hoek? 
  • Hoe krijgt die andere bakker wél voor elkaar wat mij niet lukt? 

Inspiratie kun je ook halen uit ‘bedrijfsvreemde zaken’: een ontwerp, een vorm, een kleurstelling, een geur, een smaak of werkwijze uit een heel andere branche. 

Actueel voorbeeld: de jonge patissiers - winnaars van de Gouden Gard - die zich voor hun ‘Moederdagtaart’ voor prinses Beatrix lieten inspireren door de ’oude meesters’. De kleuren van hun gebak waren exact gelijk aan de kleuren en vormen in de schilderijen van die meesters. 

Ander voorbeeld: kijk voor je begint te verbouwen eens naar het logistieke proces in een ander bedrijf: wat kan ik daarvan leren om mijn nieuwe bedrijf nog efficiënter in te richten?

Kortom, inspiratie ligt eigenlijk gewoon voor het grijpen, levert nieuwe ideeën op, en geeft energie: zin om nieuwe zaken op te pakken of bestaande zaken op een nieuwe wijze op te pakken. Maak er gebruik van!

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan