Invoering Omgevingswet uitgesteld

4 februari 2022

De Omgevingswet is opnieuw uitgesteld, dit keer na een bespreking in de Eerste Kamer. De wet gaat daarom niet op 1 juli 2022 in. Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil dat de Omgevingswet op een verantwoorde manier wordt ingevoerd. De NBOV wil dit ook en pleit ervoor dat de wet pas wordt ingevoerd als mkb-ondernemers er goed mee kunnen werken.

Komende weken wordt nagegaan of de wet op 1 oktober 2022 of 1 januari 2023 wordt ingevoerd. Bij de invoering van de wet hoort een nieuwe digitale omgeving: het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO). 

Samen met een aantal andere brancheorganisaties, waaronder de Metaalunie en Bovag, lobbyt de NBOV voor een werkbare Omgevingswet. De NBOV pleit voor invoering van de nieuwe wet op 1 januari 2023, maar alleen als het DSO goed toegankelijk is en werkt voor mkb-bedrijven in de ambachtelijke bakkerij. Uit een test van de Metaalunie bleek dat dit nog niet zo is; voor een eenvoudig bedrijf was het bijzonder lastig om uit te zoeken aan welke milieuregels het moest voldoen.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan