De NVWA gaat toezien op de hoeveelheid ethyleenoxide in samengestelde producten. Het gaat dan om samengestelde producten waarin het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel) is verwerkt waarvan bekend is dat het ethyleenoxidegehalte de maximale waarde van 0,1 mg/kg overschrijdt. Hierdoor is het eindproduct verontreinigd.
Johannesbroodpitmeel is een verdikkingsmiddel dat gebruikt wordt om ingrediënten te binden. In de bakkerijsector zal het voornamelijk in samengestelde ingrediënten in de banketbakkerij gebruikt worden.
Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel dat niet in de EU is toegelaten. Het is een schadelijke stof, die niet direct een gezondheidsrisico geeft, maar op de langere termijn wel mogelijk schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Het maximale gehalte voor ethyleenoxide is 0,1 mg/kg.
Controleer de specificaties van uw grondstoffen en ingrediënten om na te gaan of u aan de regelgeving voldoet. Vraag bij twijfel meer informatie aan uw leverancier.
Als bakker bent u er verantwoordelijk voor dat de levensmiddelen die u produceert of verkoopt aan de voedselveiligheidsvoorschriften voldoen. Wanneer er in uw product verontreinigd E410 (met een ethyleenoxidegehalte hoger dan 0,1 mg/kg) is verwerkt, moet u:
De NVWA handelt meldingen over ethyleenoxide die vanaf 17 juli bij de NVWA zijn binnengekomen volgens de Europese regels en aanpak af.