Joost Snijders wint paasbrodencompetitie

2 april 2019

Joost Snijders, De Echte Bakker met winkels in Stramproy en Thorn is de winnaar van de landelijke paasbrodencompetitie van het Echte Bakkersgilde. Vorig jaar bereikte hij voor het eerst de finaleronde en kreeg toen een eervolle vermelding. Dit jaar haalt hij het goud. De nieuwe binnenkomer op twee is Bas Gommans. Hij liet deze competitie nog wel eens aan zich voorbij gaan maar als hij meedoet is het om de prijzen. Thijs Koolen (Ell) werd al drie keer op rij tweede en eindigt nu op de derde plaats. Een topprestatie om de kwaliteit zo constant op topniveau te houden.
 

Spannende finaleronde 

De afgelopen weken konden alle Echte Bakkers hun paasbrood in het vereiste slofmodel insturen voor deze competitie en dat werd massaal gedaan. In totaal werden 148 broden gekeurd en beoordeeld. 
De finalekeuring is uitgevoerd door Paul Thomas, technisch adviseur van GildePartner Puratos, Meester Boulanger Hiljo Hillebrand, werkzaam bij GildePartner Royal Steensma en Henri Elders, keurmeester van het Nederlands Bakkerij Centrum.

 

Zoektocht

Joost Snijders had het niet verwacht maar hij vindt het ‘super!’ Hij heeft behoorlijk gesleuteld aan de receptuur en de werkwijze om het goed te krijgen. “Het is een zoektocht naar de juiste rozijnen. Daar heb ik veel mee getest,” vertelt Joost.
Bas Gommans wil aan de telefoon niet te hard juichen want hij staat op straat. “Maar dadelijk ga ik los,” laat hij lachend weten. Thijs Koolen is blij met de behaalde prestatie. “Van de buitenkant vond ik het een prachtig brood, de binnenkant was deze keer net niet goed genoeg voor goud. Jammer, maar ik ben wel tevreden,” aldus Thijs.

 

Variatie in vullingen

De keurmeesters hebben de afgelopen weken veel variëteiten aan paasbroden voorbij zien komen. Hiljo Hillebrand: “We zagen dat er veel gevarieerd wordt met vullingen. Daar leent een paasbrood zich ook heel goed voor. Wel moet gezegd worden dat de kwaliteit van de rozijnen dit seizoen heel kwetsbaar is en dus lastig om ze goed te verwerken in het perfecte brood. Het is een compliment voor de Echte Bakkers die zich echt hebben verbeterd ten opzichte van vorig jaar.” Het percentage 5-sterrenbeoordelingen is gestegen van 9 naar 17%.
Paul Thomas: “Bij alle finalisten is een zeer mooi paasbrood gekocht in de winkel. Allemaal mooi gedecoreerd en goed gebakken. Bij het doorsnijden zagen we wel verschillen. Het brood van Joost Snijders had een zeer onderscheidend uiterlijk en de kruimstructuur was het beste.”

 

Finalisten

De overige finalisten die een 5-sterrenproduct in hun winkels verkopen zijn De Echte Bakkers: Hagedoren te Hoensbroek, Hugen te Arnhem, Keurhorst te Apeldoorn, Scholtens te Winschoten, Sjaak Doeleman te Werkhoven, Toet te Apeldoorn, Van der Steen te Made, Van der Veer te Barneveld, Van Meijel te Clinge en Van Walderveen te Geldermalsen.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking