Jos den Otter: “Onvoorstelbaar dat ondernemers branchebelang niet zien”

7 juli 2020

Na bijna een vol decennium als voorzitter van de NBOV heeft Jos den Otter op 8 juli 2020 afscheid genomen en het stokje (of eigenlijk: stokbrood) overgedragen aan Arend Kisteman. In dit interview blikt hij terug: “De contacten met de achterban zijn het belangrijkste.”

Bij zijn aantreden in 2010 kreeg Jos van de onlangs overleden Egbert Tietema een opdracht: “Of ik maar even minimaal 100 bakkers per jaar wilde bezoeken, want de connectie met de leden was en is het belangrijkste wat er is! Ik heb dit al vaak verteld, maar hij was het die mij tot nadenken aanzette en er daarmee indirect voor heeft gezorgd dat de ondernemerscafé’s het licht zagen. Dat is waar het om draait: de leden vertellen wat er speelt, horen wat er bij leden leeft, luisteren naar hun ideeën en zorgen, en dat meenemen naar Den Haag, Brussel en andere belangrijke vergadertafels.”

Creativiteit

De laatste maanden van Jos’ voorzitterschap waren een turbulente tijd, in plaats van een periode van afbouwen en overdragen. “Hoe raar het ook klinkt, dit zijn voor mij de meest uitdagende en leuke periodes. Ik ben niet van gezapig voortkabbelen. Begrijp me goed, het coronavirus drukt een zwaar stempel op de gezondheid en de economie. Het is de derde crisis in tien jaar tijd, na de dubbele dip van 2008 en 2013; een ander soort recessie, die nog nooit iemand heeft meegemaakt en waarvan ik hoop dat we die ook niet snel meer meemaken. Maar deze crisis brengt ook iets goeds. Het laat ons beseffen waar we staan, en ook hoe belangrijk creativiteit is. Het is mijn vaste overtuiging dat je niet eerder aangeboorde bronnen van creativiteit losmaakt als je op je tenen loopt.”

Trots

Bij een afscheid hoort onvermijdelijk terugkijken. Waar is Jos trots op? “Dat ik een gezonde NBOV in goede handen kan achterlaten en dat er rust is in de organisatie. De NBOV heeft een positieve switch gemaakt, van intern gericht naar een naar buiten gerichte organisatie, in combinatie met de digitaliseringsslag van de afgelopen jaren. Tijdens de coronacrisis is eens te meer duidelijk geworden hoe belangrijk sociale media en vlotte communicatie zijn: we hebben onze leden en de branche snel en effectief kunnen informeren."

Afscheid Jos den Otter

"De NBOV heeft haar visitekaartje opnieuw afgegeven: door de goede lobby met MKB Nederland stonden wij op de lijst met vitale beroepen, waardoor we open konden blijven en ondernemers de TOGS konden aanvragen. Daarom begrijp ik niet dat ondernemers het branchebelang nog steeds niet inzien; dat er nog ondernemers zijn die geen lid zijn van de NBOV of van welke brancheorganisatie dan ook. Dat ongeïnteresseerde, dat vind ik een trieste ontwikkeling.” 

Samenwerken

Tijdens zijn afscheid noemde Jos het NBOV-voorzitterschap ‘een mooie taak voor een gedreven ondernemer’. Wat wil hij zijn opvolger meegeven? “In de afgelopen tien jaar is de sector meer gaan samenwerken. Toch zijn nog te veel organisaties die hun eigen identiteit belangrijker vinden dan het belang van de sector. Terwijl er maar één belang is: de verkoop van brood en banket. Dat wij daarin als ambacht een voorsprong hebben, is al lang niet meer zo vanzelfsprekend als 35 jaar geleden, toen ik mijn bakkerij overnam. Ik vind het jammer dat ik niet in staat ben geweest om partijen nog meer met elkaar te verbinden. Dat is misschien een interessante uitdaging voor de nieuwe voorzitter.” En, afsluitend: “Ik vind het bewonderenswaardig dat Arend, met zijn eigen bedrijf ernaast, deze stap heel bewust heeft genomen. Het voorzitterschap is een prachtige taak, maar ook een tijdrovende. Ik heb de afgelopen jaren echter vele mensen ontmoet, met wie ik bijzondere tijden heb meegemaakt. We waren het zeker niet altijd met elkaar eens, maar altijd was er dat ene doel: het ondernemerschap in de bakkerijsector beter maken. Dat maakte het o zo mooi, en meer dan de moeite waard!”

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan