Kees de Knegt neemt na 31 jaar afscheid van de NBOV

15 juni 2020

NBOV-administrateur Kees de Knegt heeft eind mei afscheid genomen van de NBOV. Vele leden kennen hem als ‘de man van de contributienota’s en de kascommissie’. Ruim 31 jaar geleden maakte hij bij NBOV-voorloper KVOB voor het eerst kennis met de bakkersbranche. “Met pensioen? Ik zeg liever dat ik gestopt ben met werken.”

Kees begon op 20 maart 1989 als administrateur bij de KVOB. Theo Volkeri was directeur, Cor Havermans was er verantwoordelijk voor de juridische dienstverlening. “Als je een kop zoekt voor boven het stuk, dan is ‘Een uit de hand gelopen grap’ misschien wel een goede,” grinnikt Kees. “Ik kwam destijds uit de accountancy. Dat was het niet, dus ik solliciteerde bij de KVOB - een baan ter overbrugging naar iets anders, dacht ik toen nog. Het werk was echter zo afwisselend en de sfeer zo goed, dat ik besloot te blijven.”

Kees’ functietitel dekte al snel de lading niet meer: hij begeleidde onder andere ook de studieclubs en ‘deed’ de beurzen. “Indertijd waren er veel meer beurzen dan nu. Wij hadden een mobiele stand van 12 vierkante meter. Die zat in twee koffers en was loeizwaar, dus zet dat ‘mobiel’ maar tussen aanhalingstekens. Bij elke beurs sjouwde je dat naar je autootje, en na afloop was je uren bezig om het allemaal weer in die auto te krijgen. Als ik dan de professionele stands zie waarmee we nu op Bakkersvak staan, dan besef je wel hoe de sector is gemoderniseerd.” 

Iets met getallen

Kees zag tijdens zijn loopbaan hoe ook de informatietechnologie het werk moderniseerde, en volledig veranderde. “Bij de KVOB stonden er wat veredelde boekhoudmachines; de jaarstukken schreef je met de hand. We verstuurden elk half jaar 2500 contributienota’s. Die werden geprint op een matrixprinter met kettingformulieren, en moesten daarna handmatig gescheurd, gevouwen en in een envelop gestopt worden. Nu is dat met één druk op de knop geregeld.”

Kees de Knegt neemt na 31 jaar afscheid van de NBOV

De opkomst van de pc betekende een nieuwe uitbreiding van Kees’ taken. “Computers – dat was toch ook iets met getallen, dus als boekhouder was je de Sjaak. Ik ben daar blanco ingerold, maar vervolgens zijn de kantoorautomatisering, het netwerk en de telefonie jarenlang een aardig deel van mijn takenpakket geweest.”

Toch is er ook veel níet veranderd. “Ik herinner me de discussies over stoppen met de avondopenstelling van beurzen van dertig jaar geleden. Nu is de derde dag van Bakkersvak onderwerp van gesprek. En ook toen al werd gezegd dat het minder goed ging met de bakkers, en ze zijn er nog steeds.”

Respect

Is 60 jaar niet wat jong om met pensioen te gaan? “Pensioen? Ik ben gestopt met werken! Maar dat heb ik me inderdaad wel afgevraagd, of ik daar niet te jong voor ben, zeker als je naar bakkers kijkt. Er zijn echter nog veel leuke dingen te doen in het leven, en ik heb meer dan de helft van mijn leven met plezier gewerkt in deze bijzondere branche. Ik blijf het ook zeker volgen, want ik heb diep, diep respect voor het harde werken van bakkers. Als rechtgeaarde Rotterdammer houd ik van die ‘niet-lullen-maar-poetsen-mentaliteit’: dat directe dat veel bakkers hebben, en de openheid en eigenwijzigheid van ondernemers. Ik heb bovendien veel bewondering voor de manier waarop bakkers ooit de omslag hebben gemaakt van vakman naar ondernemer. Dat is geen sinecure, dus petje af!” 

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan