Arend Kisteman
Voorzitter

Kennis delen bij 35 graden

30 juli 2018

Afgelopen weken mocht ik weer op reis voor de PUM, een non-profitorganisatie die is opgericht door VNO-NCW om bedrijven in ontwikkelingslanden en opkomende markten te adviseren. Een keer per jaar probeer ik tijd vrij te maken om de kennis die ik van en in de bakkerijsector heb opgedaan, te delen met collega’s over de hele wereld. De waardering die je terugkrijgt is onbetaalbaar; niet alles hoeft tenslotte met klinkende munt betaald te worden.

Ik was in Colombia gast bij twee ondernemers van 38 en 37; zussen die 11 jaar geleden hun business waren gestart en aan de volgende stap toe waren. Ik mocht helpen door ze simpelweg een spiegel voor te houden, en door een weekje in de bakkerij aan de slag te gaan met onder andere stroopwafels en boterkoekjes - in temperaturen van 35 graden en een luchtvochtigheid van 90%. Niet altijd een pretje in een banketbakkerij, maar ook daar heb ik met simpele adviezen kunnen laten zien dat de arbeidsomstandigheden te verbeteren waren, hoewel alles er al prima uitzag.

Op je 61e met pensioen

Nu dacht ik bij Colombia al snel aan eenvoudige regelgeving. Dat beeld klopte niet helemaal. De regelgeving is er misschien nog wel zwaarder dan in ons land, hoewel de keurmeester ook een adviesbureau in hygiënecontrole bleek te hebben – een combinatie die in Nederland niet kan.

De keurmeester bleek ook een adviesbureau in hygiënecontrole te hebben.

Of wat te denken van een arbeidsgehandicapte die je nooit meer kunt ontslaan als je hem in dienst neemt? Ook de pensioenregeling is er bijzonder: vrouwen gaan met 56, en mannen met 61 jaar met pensioen. Onbetaalbaar, zou je zeggen.

Kennisuitwisseling is misschien wel het mooiste dat er is. Daarvoor hoeven we niet naar het buitenland; gelukkig doen ondernemers in Nederland dat ook en gebruiken wij social media om elkaar vragen te stellen. Ook de nieuwe website van de NBOV bevat veel kennis en informatie om u te helpen en te ontzorgen. Heeft u de site al bekeken?

Colombiaanse groet,

Jos den Otter

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat