Kenniscentrum

Het kenniscentrum bevat informatie die jij als ondernemer en bakker nodig hebt om jouw vak uit te oefenen. Voer je zoekterm in of kies een thema.

Zoek binnen het kenniscentrum
Onderwerp
Uitleg Onderwerp

Kennisartikelen

FAQ: De halfjaar urensystematiek

De halfjaar urensystematiek is een nieuwe regeling binnen de cao. Hieronder vind je de meestgestelde vragen over deze regeling.
Cao & Arbeidsvoorwaarden
1 minuut

RI&E

Een actuele Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) is verplicht volgens de Arbowet. Dit zorgt voor veilige en gezonde werkomstandigheden in je bakkerij. Heb je geen RI&E of is deze…
Personeelszaken
3 minuten

Personeelsreglement

In een personeelshandboek of personeelsreglement staan de regels, instructies en arbeidsvoorwaarden die binnen jullie organisatie gelden. Deze gelden naast de afspraken in de individuele arbeidsovereenkomst en de cao. Een personeelshandboek…
Personeelszaken
1 minuut

Personeelsdossier

Van iedere (nieuwe) medewerker leg je een personeelsdossier aan. Hoe je dat overzichtelijk doet, lees je in de checklist. Ook de eerste werkdag van de nieuwe medewerker verdient je…
Personeelszaken
1 minuut

Privacywetgeving

De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bevat regels voor het omgaan met privacygevoelige gegevens. Hieronder leggen we een aantal begrippen uit. Om aan de eisen van de AVG te voldoen,…
Personeelszaken
1 minuut

Goed werkgeverschap en werknemerschap

De begrippen goed werkgeverschap en goed werknemerschap kennen we allemaal. Maar wat houden ze precies in? De betekenis van deze begrippen is niet vastgelegd in de wet. Het is vooral…
Personeelszaken
2 minuten

Medewerker neemt ontslag

Stel, een medewerker neemt ontslag. Dan zijn er voor jou als werkgever een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. In onderstaand stappenplan vind je een overzicht. Ook…
Personeelszaken
1 minuut

Nieuwe cao-afspraken ambachtelijke bakkerij

Er is een onderhandelingsresultaat bereikt voor de allereerste Cao Ambachtelijke Bakkerijen. Hieronder leg ik in het kort uit wat deze nieuwe cao inhoudt. Een van de afspraken is dat in de…
Cao & Arbeidsvoorwaarden
2 minuten

Cao-boekje

Hieronder download je de teksten van de Cao Bakkersbedrijf en voor NBOV-leden is een cao-boekje beschikbaar. De looptijd van de cao is van 1 juni 2023 tot 28 februari 2025…
Cao & Arbeidsvoorwaarden
1 minuut

Loontabellen en premiepercentages

Hier vind je de meest recente loontabellen en premiepercentages. Voor de ambachtelijke bakkerij is in oktober 2024 een cao afgesproken. Deze cao loopt van 1 juni 2023 tot 1 maart…
Cao & Arbeidsvoorwaarden
1 minuut

Afloop arbeidsovereenkomst AOW

Als een van je medewerkers de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, eindigt de arbeidsovereenkomst ‘van rechtswege’. Dat betekent dat de overeenkomst op dat moment automatisch stopt. Je kan er als werkgever…
Personeelszaken
1 minuut

Loonsverhoging

Afhankelijk van onderhandelingen met de medewerker, promotie, ervaring en/of cao-verhogingen, kan het loon van medewerker stijgen. Loonsverhoging kan dus goed samenhangen met de beoordeling die je de medewerker geeft….
Cao & Arbeidsvoorwaarden
2 minuten

Feestdagen in de cao

De feestdagen zijn in de cao geregeld. Moet een medewerker werken op een feestdag of op de avond ervoor? Dan kan hij recht hebben op een toeslag en/of vervangende…
Cao & Arbeidsvoorwaarden
1 minuut

Beëindigingsovereenkomst samen eens

Je kan met je medewerker afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. Je begint dan geen ontslagprocedure, maar maakt samen afspraken over het ontslag. Die leg je…
Personeelszaken
1 minuut

Functioneren en ontwikkeling

Voor goed personeelsbeleid is het belangrijk om je medewerkers actief te volgen. Je kijkt naar hoe ze functioneren en hoe ze zich ontwikkelen. Dit doe je bijvoorbeeld door functioneringsgesprekken…
Personeelszaken
1 minuut

Werving en selectie

Werving en selectie is een belangrijk onderdeel van het personeelsbeleid. Het proces moet goed aansluiten op de behoefte aan personeel en de planning van het personeel. Hieronder vind je…
Personeelszaken
1 minuut

Functie-indeling ORBA

De indeling in een juiste (bedrijfs)functie is van groot belang. Neem hiervoor goed de tijd. De functies in de bakkerijsector worden op waarde bepaald aan de hand van het…
Cao & Arbeidsvoorwaarden
2 minuten

Arbeidsovereenkomsten

Als ondernemer is het heel belangrijk om per medewerker de juiste arbeidsovereenkomst te gebruiken. Dat zorgt voor de juiste arbeidsverhoudingen en beschermt zowel jou als je medewerker. Arbeidsovereenkomsten geven…
Personeelszaken
2 minuten

Aanzeggen, verlenging en ketenregeling

Aanzeggen en verlengen Loopt het tijdelijke contract van je medewerker bijna af? Dan moet je de medewerker minimaal 1 maand van tevoren schriftelijk laten weten of het contract…
Personeelszaken
2 minuten

Getuigschrift

Bij het einde van zijn of haar dienstverband vraagt je medewerker misschien om een getuigschrift. Je bent dan verplicht dit te geven. De NBOV heeft twee voorbeelden van getuigschriften…
Personeelszaken
1 minuut

Vakantieverlof administreren

Jaarlijks boek je de vakantie-uren bij waarop een medewerker recht heeft. Gaat de medewerker op vakantie, dan boek je die uren af. Het lijkt eenvoudig, maar toch zijn er…
Personeelszaken
4 minuten

Vakantieverlof

In de cao staat dat een medewerker met een fulltime contract recht heeft op in totaal vijf weken vakantie per jaar.Dit bestaat uit: Vier weken wettelijke vakantie Eén week bovenwettelijke…
Personeelszaken
1 minuut

Verzuimbeleid

Een goed verzuimbeleid of verzuimprotocol helpt om afspraken duidelijk te maken als een medewerker ziek is. Het beschrijft wat de medewerker moet doen bij ziekte, wat de werkgever verwacht,…
Personeelszaken
1 minuut

Langdurend ziekteverzuim – Wet Verbetering Poortwachter

Bij langdurend ziekteverzuim maak je samen met de medewerker een plan om de medewerker terug aan het werk te krijgen. Dat heet re-integratie en is geregeld in de Wet…
Personeelszaken
8 minuten