Kenniscentrum

Het kenniscentrum bevat informatie die jij als ondernemer en bakker nodig hebt om jouw vak uit te oefenen. Voer je zoekterm in of kies een thema.

Zoek binnen het kenniscentrum
Onderwerp
Uitleg Onderwerp

Kennisartikelen

Documenten hygiëne en voedselveiligheid

Checklists, formulieren en instructies die je helpen om dagelijks voedselveilig te werken hoef je niet zelf op te stellen. Je vindt hier alle documenten hygiëne en voedselveiligheid (alleen voor…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Nutri-Score. Hét voedselkeuzelogo?

Je hebt het vast wel eens gezien: het Nutri-Scorelogo op een product. Nutri-Score helpt de consument voor gezondere producten te kiezen. De score laat zien hoe een product zich…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Veelgestelde vragen over meerprijs bakjes en bekers

Je moet als bakker een meerprijs vragen bij verkoop van drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen (onder bepaalde voorwaarden). En dan met name verpakkingen die plastic bevatten en bestemd zijn voor…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Acrylamide gehalte

De NVWA controleert actief op het acrylamide-gehalte in bakkersproducten. Teveel acrylamide binnenkrijgen is voor mensen mogelijk schadelijk. Acrylamide is een chemische stof die kan ontstaan als zetmeelrijke producten worden…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Informeer je klanten over allergenen

Als bakker ben je verplicht om je klanten te informeren over allergenen in je producten. Dit is vooral belangrijk voor consumenten met een voedingsallergie. Deze verplichting is een mooie…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Inspecties in de bakkerij – wat kun je verwachten

Als ondernemer in de bakkerijsector krijg je te maken met verschillende inspecties. Die controles zijn er niet om je te straffen, maar om te zorgen dat je veilig, gezond…
Arbeidsomstandigheden
2 minuten

Allergeneninformatie: dit moet je weten

Als je eten verkoopt, moet je klanten vertellen welke allergenen erin zitten. Dit is verplicht volgens de wet over etikettering van levensmiddelen. Zo kunnen mensen met een allergie veilig…
Produceren & Verpakken
3 minuten

Tips voor maken allergeenvrije producten

In de bakkerij en chocolaterie wordt elke dag gewerkt met allergene grondstoffen. Wanneer je producten maakt die vrij zijn van allergenen, moet je dus niet alleen rekening houden met…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Johannesbroodpitmeel? Let op gehalte ethyleenoxide!

De NVWA gaat toezien op de hoeveelheid ethyleenoxide in samengestelde producten. Het gaat dan om samengestelde producten waarin het levensmiddelenadditief E410 (johannesbroodpitmeel) is verwerkt waarvan bekend is dat het…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Etiketteer je volgens clean label?

Bedrijven passen clean label-etikettering toe omdat zij E-nummers (additieven) liever niet tonen op het etiket. Een deel van die bedrijven schrijft daarom de namen van E-nummers volledig uit. Een…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Zout

Zout is een smaakmaker in veel bakkerijproducten en een belangrijk onderwerp in de bakkerijsector. De NBOV behartigt de belangen van de ambachtelijke bakkerijsector bij de overheid en andere instanties…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Spelt

Spelt is een graansoort die lijkt op tarwe. Dat is belangrijk om te weten want klanten vragen regelmatig naar de oorsprong van bloem of meel. Ook gelden er voor…
Produceren & Verpakken
1 minuut

SpecsPlaza

SpecsPlaza is de ingrediëntendatabank voor de bakkerijketen. Deelnemers aan deze databank besparen tijd en geld. SpecsPlaza zorgt er namelijk voor dat de informatie-uitwisseling over de samenstelling van grond- en…
Produceren & Verpakken
1 minuut

Riskplaza

De NBOV neemt deel aan het brancheoverleg en het deskundigenoverleg van Riskplaza. Riskplaza is een databank en grondstofverificatiesysteem. De databank neemt het bedrijfsleven werk uit handen…
Produceren & Verpakken
2 minuten

NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de voedselveiligheid, het rookbeleid en consumentenproducten in Nederland.Bakkerijen krijgen met controles vanuit de NVWA te maken. Zij ziet erop toe…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Etiketteren

De etiketten van levensmiddelen zijn in heel Europa hetzelfde opgebouwd. Een Europese verordening regelt namelijk de opbouw van etiketten. Deze verordening geldt ook voor bakkerijproducten. De NBOV informeert haar leden…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Help klanten bij gezonde keuze

De Europese Commissie introduceert een werkplan om consumenten bewuster te maken van wat er in eten zit. Dit plan is onderdeel van de ‘Boer-naar-bord-strategie’, die de komende jaren centraal…
Produceren & Verpakken
3 minuten

Aandachtspunten bakkerszout

Zout is de smaakmaker in veel producten en vaak erg belangrijk voor de houdbaarheid. In de bakkerij is zout een onmisbaar ingrediënt om brood te maken. Ook zorgt zout…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Basistips voor goede hygiëne

Je producten kunnen nog zo lekker, biologisch of gezond zijn: slechte hygiëne kan alsnog roet in het eten gooien. Door vuile handen of een kruisbesmetting voldoen je producten mogelijk…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Voedselverspilling voorkomen

In Nederland gaat naar schatting elk jaar ongeveer 1,7 tot 2,5 miljoen ton voedsel verloren in de voedselketen. Dat gebeurt in alle schakels, dus van grond tot mond. Om…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Afvalbeheerbijdrage

Verbruik je meer dan 50.000 kg verpakkingsmateriaal per jaar? Dan moet je een verplichte afvalbeheerbijdrage (of verpakkingsbijdrage) betalen. De bijdrage doe je aan het Afvalfonds Verpakkingen en wordt door…
Bedrijfsvoering
2 minuten

Warenwetbesluit: (zuur)desem en (zuur)desembrood

(Zuur)desem en (zuur)desembrood zijn opgenomen in het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood. Dit betekent dat je je brood niet zomaar (zuur)desembrood mag noemen. Je moet je hierbij aan specifieke…
Produceren & Verpakken
3 minuten

Warenwetbesluit: wit, bruin of volkoren?

“Krijg ik nu echt wit tarwesuikerbrood?” Het was een vaak gestelde vraag tijdens Bakkersvak 2020. Het antwoord op die vraag is: ja! Met de invoering van het nieuwe Warenwetbesluit…
Produceren & Verpakken
2 minuten

Warenwetbesluit: drogestof-eisen midden(groot) brood

Het nieuwe Warenwetbesluit Meel en brood (per 1 juli 2020) heeft een nieuwe categorie voor droge stof. Deze categorie heet ‘midden of middengroot brood’ en bevat 360-400 gram droge…
Produceren & Verpakken
3 minuten