Landelijke Dag Vrouwenvakgroep: netwerken en kennis delen

17 oktober 2018

Innovatieve ideeën en verse kennis, nuttige contacten, onderlinge versterking, maar zeker ook gezelligheid, waren de kernwoorden die de boventoon voerden na afloop van de jaarlijkse Landelijke Dag van de Vrouwenvakgroep.

Dit jaar kwamen de leden van de Vrouwenvakgroep bij elkaar in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van 2018, waar zij onder andere een middag te gast waren bij Koopmans Koninklijke Meelfabrieken. Hoofd productie Wim Westerbeek leidde de groep langs het productieproces – van de aanlevering van de grondstoffen per binnenvaartschip tot de uiteindelijke verpakking. 

Eetmomenten

Koopmans’ productieproces kent vele innovatieve en technologische oplossingen om onder andere verontreinigingen uit grondstoffen te halen en om ook restbestanddelen zoveel mogelijk te gebruiken. Westerbeek legde dit helder uit en ging uitgebreid in op de vele vragen van de Vrouwenvakgroepleden. 

Daarna was het de beurt aan Meester Boulanger Wietse Schiere, die de leden in een inspirerende en interactieve KIEM-sessie liet nadenken over ‘eetmomenten’ en hoe je daar als bakkerij op kunt inspelen. Daarna zette hij hen aan het werk om mini-quiches en briochebroodjes te maken.

Een dag eerder leidde een culinaire fietstocht de vakgroepleden eerst langs een boerderij waar biologische melk getapt kon worden. De boerin legde uit hoe zij werkten en aan welke eisen en regels van onder andere de NVWA zij moesten voldoen. Daarnaast vertelde ze over de grote rol die technologie in het bedrijf speelt. Zo weten ze bijvoorbeeld precies hoe vaak elke koe gemolken moet worden en hoeveel melk die koe geeft. Dat het bezoek indruk maakte, bleek uit de vele gesprekken die de vakgroepleden die avond hadden over biologische productie en regelgeving.

Leerwerkplek

De tocht voerde daarna langs drie onderscheidende restaurants. Het voorgerecht werd geserveerd in restaurant Túnmanswente in Cornjum, een leerwerkplek voor vmbo-leerlingen en gelegen tegenover de schilderachtige Martenastate. In een totaal andere sfeer kwam het hoofdgerecht op tafel: het moderne restaurant Élevé op de elfde etage van het WTC, met een schitterend uitzicht op de stad en omgeving.
 

Postzegels in de wasbak

Post Plaza, gevestigd in het voormalige postkantoor van Leeuwarden, serveerde het dessert tegen een decor van staal, een prachtig houten plafond en oude kluizen. Een speciale vermelding was er voor de wasbakken in de toiletten, waar de afbeeldingen van postzegels in het keramiek op de meeste telefoons zullen zijn vereeuwigd. 

Ondertussen was er ruim de tijd om met elkaar van gedachten te wisselen en nieuwe contacten te leggen. De leden gaven elkaar goede tips over onder ander winkelinrichting, maar ook over de combinatie werk-privé en personeelsmanagement. 

Mata Hari

Voordat de groep naar Koopmans afreisde, was er een rondvaart met pramen langs bezienswaardigheden in de stad, waaronder het geboortehuis van Mata Hari en dat van Geert Mak. Op de brede singel rondom de binnenstad trakteerde Geertje Lenes de groep op Oranjekoek, omdat de bakkerij de publieksprijs bij de Friese Oranjekoekwedstrijden had gewonnen.

De vakgroepleden waardeerden ook deze editie van de Landelijke Dag hoog, en al tijdens de dag werden ideeën uitgewisseld voor volgend jaar! Leden van de Vrouwenvakgroep kunnen foto’s van de Landelijke Dag bekijken op de besloten Facebookpagina. Interesse in de Vrouwenvakgroep? Lees dan meer over wat de NBOV doet voor ondernemersvrouwen.

Artikelen / Branche
NBOV in gesprek met het ministerie van SZW
Artikelen / Branche
Energiebesparing en verduurzaming bij bakkerijen
Artikelen / Branche
Succesvolle lobby: extra verhoging minimumloon van de baan