Lekkerste Brabantse Worstenbroodje komt dit jaar uit Sleeuwijk

11 maart 2018

Christiaan van de Vegt van Bakkerij Verba uit Sleeuwijk is winnaar geworden van de strijd om het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje 2018. Hij werd daarmee de opvolger van Jorrit Foolen uit Sint-Oedenrode. Bakkerij Leon van Dongen uit Wagenberg werd tweede, gevolgd door Slagerij de Kwant uit Hank.

Aan de strijd om Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje deden dit jaar 40 professionals mee (39 bakkers en 1 slager), 21 thuisbakkers en 48 leerlingen. Per categorie gingen respectievelijk drie profs, drie thuisbakkers en drie leerlingen VMBO en drie leerlingen MBO door naar het Summa College in Eindhoven. Daar moesten de finalisten op maandag 26 februari hun worstenbroodjes bakken. Alle ingezonden worstenbroodjes zijn beoordeeld door 12 juryleden, bestaande uit 6 vakjuryleden en 6 consumenten.

 

Jongste finalist

De eerste prijs voor de beste thuisbakker ging naar Eline Nagelkerke uit Oudenbosch. Vorig jaar won zij de tweede prijs en nu stond de pas 10-jarige Eline op de hoogste trede van het podium. Zij was de jongste finalist. In de categorie Leerling VMBO won Maryam Ismael uit Hoeven van het Markland College. Stijn van Dongen uit Wagenberg van het Cingel College won in de categorie Leerling MBO. De jongste deelnemer was de 9-jarige Djorn van Werde uit Heeze. De leeftijd van de deelnemers liep uiteen van 9 tot 80 jaar. 


 
Niveau

Volgens juryvoorzitter Ton Poppelaars was het niveau van deze 22 editie weer hoog. Bij de categorie leerlingen en studenten was het resultaat zelfs ‘uitstekend’. Nieuw dit jaar was dat bij alle professionele bakkers en slagers de deelnemers tweemaal zijn bezocht door de ‘mystery shopper’, om ervoor te zorgen dat ook de kwaliteit in de toonbank hoog is. “We willen graag dat de deelnemers scherp blijven”, aldus Poppelaars. Op de oproep voor de consumentenjury kwamen maar liefst 625 aanmeldingen binnen voor slechts 6 consumentenplaatsen in de jury. “Belangrijk”, volgens Poppelaars, “want de consument koopt de worstenbroodjes en kan heel goed aangeven of die ze wel of niet lekker vindt. En uiteindelijk is de klant koning”. 
 
Alle worstenbroodjes zijn op de volgende criteria beoordeeld: uiterlijk aanzien bovenzijde, uiterlijk aanzien onderzijde, gehaktvulling, brood, consistentie / beet en algehele smaak. 

 

Gezamenlijke organisatie

De verkiezing van Het Lekkerste Brabantse Worstenbroodje wordt georganiseerd door scholengemeenschap De Rooi Pannen, Summa College, Cingel College in Breda, Markland College, de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemers Vereniging en Omroep Brabant.

Artikelen / Info en advies
Informatieplicht Energiebesparing uitgesteld
Artikelen / Branche
De Crompouce: wat kan wel en wat niet?
Artikelen / Info en advies
Vervang dit verouderde pinapparaat