Limburgse vlaai officieel erkend!

16 januari 2024

Na zeven jaar is het eindelijk zo ver: de Limburgse Vlaai is officieel een streekproduct met Europese erkenning: de Limburgse vlaai krijgt een ‘beschermde geografische aanduiding’ (BGA).

De BGA beschermt tegen namaak van streekproducten. Alleen bakkers uit Belgisch en Nederlands Limburg die aan de eisen voldoen mogen hun product ‘Limburgse vlaai’ blijven noemen.

Op maandag 22 januari zal Roberta Metsola (voorzitter van het Europees parlement) de BGA-status officieel toekennen. Dan zal ook het beeldmerk van de Limburgse vlaai dan onthuld worden. Binnenkort zullen alle échte Limburgse vlaaienbakkers herkenbaar zijn aan dit logo!

Tot nu toe hebben 74 bakkers (Nederlandse en Belgische) zich aangemeld om de Limburgse vlaai volgens de regels van de BGA te gaan (of blijven) bakken. De vereniging die de aanmeldingen bij zal houden en het merk zal beheren wordt opgericht. Als de vereniging “Limburgse Vlaaibakkers” actief wordt, zullen wij dit uiteraard communiceren.

Artikelen / Info en advies
Acrylamidehalte ontbijtkoek vaak te hoog
Artikelen / NBOV
Laat je mening horen: sluit je aan bij het NBOV ledenpanel!
Artikelen / Info en advies
Vanaf 2025 zero-emissiezones in werking